Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Судовий процес про позбавлення греко-католиків реєстрації в Ялті є наразі єдиним в Україні – прес-секретар Глави УГКЦ

„Судова тяганина з будівництвом греко-католицького храму в Ялті настільки затяглася, що за цей час можна було давно закінчити всі будівельні справи й дбати вже про справи духовні, – прокоментував „Гал-info” ситуацію з початком судового процесу про позбавлення реєстрації громади УГКЦ як релігійної організації прес-секретар Глави УГКЦ о. Ігор Яців. – Зі слів місцевого пароха випливає, що громада не збирається складати руки”.
За словами о. Ігоря, усі документи місцевої громади щодо будівництва храму повністю законні. „Місцева громада неодноразово згоджувалася на різні пропозиції про місце розміщення храму, однак представники інших конфесій, які мали вплив на представників влади знову і знову загальмовували процес, – каже о. Ігор. – Тому вже 2 роки на місці храму стоїть лише хрест”.
За словами о. Ігора Яціва місцеві суди неодноразово вже підтверджували законність вимог греко-католиків, і в УГКЦ сподіваються, що і цього разу судовий процес матиме таке ж завершення. Також, за інформацією прес-секретаріату УГКЦ, це наразі єдиний випадок в Україні, коли греко-католицька громада зіштовхнулася з подібними перешкодами.
Нагадаємо, 6 листопада 2007 року Ялтинський міський суд відкрив судове провадження у справі позбавлення громади Української Греко-Католицької Церкви реєстрації як релігійної організації. Перед тим, протягом 15 років громада УГКЦ у м. Ялта зверталася до влади про виділення земля для будівництва своєї святині. Місцева влада пропонувала вірним різні ділянки – на вул. Садовій; в районі ущелини „Трьох гір”; на пагорбі Дарсан; на території колишнього протитуберкульозного диспансеру; на вул. Тімірязєва. Проте парох вірних УГКЦ у м. Ялта о. Ігор Гаврилів каже, що неодноразові обіцянки мера Ялти С. Брайко та запевнення місцевих чиновників сприяти у виділенні земельної ділянки для будівництва храму і надалі залишаються обіцянками.
„Бездіяльність Ялтинської міської ради, а радше небажання депутатською корпусу вирішити позитивно дане питання, протизаконні дії депутатів міської ради Бакшинського, Запорожця, та місцевого адвоката Мельникова безкарно продовжуються ось уже третій рік, – зазначив парох у листі на ім’я Екзарха Одесько-Кримського владики Василя Івасюка. – Ялтинська міська рада не бажає затверджувати зібраний пакет документів, що чекає на розгляд уже третій рік поспіль, а з грудня 2005 року громада змушена приймати участь у судових процесах за позовами адвоката Мельникова О. П., який виступає як від власного імені так і від імені вірних московського патріархату м. Ялта, щодо відміни рішення міської ради, яким дано дозвіл громаді УГКЦ на розроблення проекту землеустрою ділянки під храм на вулиці Тімірязєва”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ