Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суміщення тоталітарної та демократичної системи управління може призвести до трагічних наслідків, а саме таке суміщення є в Україні -- експерт

Сьогодні відбулося засідання круглого столу на тему „Співпраця центральної влади з органами місцевого самоврядування на регіональному рівні: проблеми, міжнародний досвід, радянська спадщина, завдання для реформ”, у якому взяли участь не лише керівництво міста та області, а й Повноважний та Надзвичайний посол США в Україні Вільям Тейлор і голова Наглядової ради Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська.
На круглому столі були представлені моделі роботи органів місцевого самоврядування Канади, Франції, Німеччини та Польщі, які порівнювалися з українською системою самоврядування. „Після здобуття незалежності в нашій країні відбувся поділ повноважень між органами місцевого та державного самоврядування, але це не є досконалою системою, бо часто виникають „пожежі” через неврегульованість стосунків місцевої та державної влади”, - прокоментувала Віра Нанівська. На її думку, при такій схемі влада, ні верховна, ні місцева, неспроможна переводити політичні рішення в реальні проекти. „Суміщення тоталітарної та демократичної системи управління може призвести до трагічних наслідків, а саме таке суміщення є в Україні”, - зауважила Віра Нанівська.
Як сказав мер Львова Андрій Садовий, реалізації в повній мірі проектів на місцевому рівні перешкоджають відсутність повноти повноважень та ресурсів. „Мешканці покладають усю відповідальність за стан міста на місцеву владу, проте дуже багато інституцій - міліція, Податкова, держбудконтроль - підпорядковуються державній владі , але при цьому не виконують своїх функцій”, - сказав Андрій Садовий. На його думку, не усвідомлюють повністю своєї відповідальності і депутати міської та обласної рад, оскільки обираються за партійними списками і при цьому не знають своїх виборців та їхніх проблем.
Посол США Вільям Тейлор зауважив, що ключовим компонентом американської демократії є відповідальність і місцевої, і центральної влади за їхню діяльність. „У США вибори чиновників як законодавчої, так і виконавчої влади усіх рівнів є прямими. І мери, і губернатори мають мати чіткі бюджети, надходження і видатки яких контролюються громадою дуже пильно”, - сказав Вільям Тейлор.
Що ж стосується реформи строю держави, то більшість визнала її необхідність, але закцентувала на потребі удосконалити унітарний устрій України, аніж змінювати її в напрямку федерації. „Федеративна система є дуже ефективною, але Україна є відмінної від інших європейських держав і має гостру проблему в консолідації, а не розмежуванні”, - сказав заступник губернатора Львівщини Валерій П’ятак.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ