Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сумнівна фірма, якою керує Тарас Пукаляк, на аеромедичній евакуації освоїть майже мільйон гривень

Йдеться про приватне підприємство "Компанія "Перспектива Плюс", яке тривалий час має податковий борг та яке фігурувало в кримінальному провадженні за фактом вчинення шахрайства в особливо великих розмірах.

Його керівником упродовж останніх років є Пукаляк Тарас Михайлович, відомий як кандидат на посаду судді місцевого суду, а співвласником - цукровий магнат Матківський Володимир Богданович.

Про дане приватне підприємство з відкритих джерел також відомо, що воно є власником злітно-посадкового майданчика «Ягелл́он» (аеродрому Jagellon), що розміщений в с. Черляни Городоцького району (на місці, де в радянські часи була військова авіабаза «Черляни»). Відомо й те, що компанія, здійснюючи за основним видом своєї діяльності «допоміжне обслуговування авіаційного транспорту», в змозі надавати для використання об’єкти інфраструктури, необхідні для базування, розташування та обслуговування повітряних суден.

А тепер про основне.

Договір про надання послуги з використання об’єктів інфраструктури, необхідних для базування, розташування, обслуговування повітряних суден, в тому числі гелікоптерів, екіпажів повітряних суден, тощо на території Львівської області за межами м. Львова у цілодобовому режимі з ПП "Компанія "Перспектива Плюс" (в особі Пукаляка Тараса Романовича) 05 травня 2021 року за результатами закупівлі уклала Державна установа "Центр авіаційного забезпечення Національної поліції України".

З даної угоди (термін дії якої до 31 грудня) вбачається, що базування та обслуговування гелікоптера аеромедиків в "Ягеллоні", який відповідно до Порядку реалізації експериментального проекту має здійснювати аеромедичну евакуацію, коштує 100 тисяч гривень в місяць, а всього (на період дії договору) – 900 тисяч гривень.

Водночас з протоколу № 7 від 22.04.2021 року засідання тендерного комітету ДУ «ЦАЗ Національної поліції України» відомо, що вищеназвана закупівля була проведена за переговорною процедурою – через відсутність конкуренції з технічних причин. Аргументувалося це посиланням на інформаційно-аналітичну довідку Торгово-промислової палати України від 29.03.2021 року, згідно якої було встановлено, що «єдиним підприємством, яке може надавати послуги з використання об’єктів наявної інфраструктури для реалізації різних авіаційних проектів за ДК 021:2015: 63730000-5 «Послуги з обслуговування повітряного транспорту» (послуги з використання об’єктів інфраструктури необхідних для базування, розташування, обслуговування повітряних суден, в тому числі гелікоптерів, екіпажів повітряних суден, тощо на території Львівської області за межами м.Львова у цілодобовому режимі», є Приватне підприємство «Компанія «Перспектива Плюс».

Це за обставини, що згідно Порядку реалізації експериментального проекту з аеромедичної евакуації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 березня 2021 р. № 262, функція «відшкодування оплати за використання об’єктів інфраструктури, необхідних для базування повітряних суден, екіпажів та бригад, у період між виконанням завдань» покладена на Міністерство охорони здоров'я України. А Національна поліція в рамках даного проекту забезпечує «підтримання льотної придатності повітряних суден, спорядження та майна у справному стані; підготовку своїми силами і засобами та залучення до реалізації експериментального проекту льотного та інженерно-технічного персоналу у кількості, необхідній для виконання завдань у цілодобовому режимі».

Окрім того, з названого документу, який визначає механізм реалізації проекту з аеромедичної евакуації на території Львівської та Київської областей - «з метою забезпечення рівного доступу до медичної допомоги та підвищення якості надання медичних послуг» - не вбачається, що повітряне судно медиків має базуватись за межами Львова.

Отож, виникає закономірне запитання: чи законно ДУ «ЦАЗ Національної поліції України» було проведено вищеназвану закупівлю за переговорною процедурою та укладено договір з ПП "Компанія "Перспектива Плюс".

Відповісти на нього Гал-інфо спробує в наступній публікації.

Нагадаємо: про те, що в Україні хочуть запровадити Єдиний аеромедичний простір, систему евакуації хворих і транспортування анатомічних матеріалів реципієнтів, пресслужба Міністерства внутрішніх справ повідомила 17 березня 2021 року.

Зокрема, зазначалося, що на першому етапі пілотного запровадження аеромедичної евакуації будуть залучені нові сучасні гелікоптери Airbus H-145, які базуватимуться у Львові та Києві.

За даними аналітичної системи YouControl,, засновниками та бенефіціарними власниками ПП "Компанія "Перспектива Плюс" (зареєстровано 23.11.2007 року) є Овчарук Валерій Іванович та Матківський Володимир Богданович. Керівником - Пукаляк Тарас Михайлович

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, ПП «Компанія «Перспектива Плюс» фігурувало у кримінальному провадженні №12015140040004108 від 04.12.2015, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.190, ч.4 ст.190 КК України, за фактом вчинення шахрайства в особливо великих розмірах.

Йдеться про справу, досудове розслідування у якій здійснювало слідче управлінням ГУ Національної поліції у Львівській області та яка стосується бувшого генерального менеджера ПП «Компанія "Перспектива Плюс". Опісля справа була передана на розгляд до суду.

Компанія станом на даний час має податковий борг в сумі 519 963 грн.

Відділ журналістських розслідувань Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ