Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Супрун пропонує Раді "рецепт" зниження цін на ліки

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який має удосконалити патентне законодавство в Україні задля захисту інноваційних розробок у галузі виробництва ліків. Про це на своїй сторінці у Facebook написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Багато ліків в Україні ми могли б купувати значно дешевше. Це стосується і препаратів в аптеках, які громадяни купують самотужки, і державних закупівель. Одна з причин - дуже слабка законодавча база у питаннях захисту пацієнтів. Ці препарати мають захмарні ціни не тому, що вони стільки вартують у виробництві, не тому, що це інноваційний і унікальний препарат, який дає гарантоване одужання. Вартість цих препаратів штучно утримується. Недосконало прописане патентне законодавство дає можливість недоброчесним виробникам ліків заробляти на життях пацієнтів.... Щоб запровадити в Україні більш цивілізовані принципи видачі патентів та захищати дійсно інноваційні розробки, уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект №7538. Адже корисні винаходи мають працювати на благо суспільства, а не слугувати засобом для грабунку", - написала Супрун.

Вона зазначила, що через недосконале законодавство після закінчення терміну дії патенту виробник ліків в Україні може захистити свій препарат додатковим патентом, додавши туди будь-яку нову речовину чи властивість - зробити таблетку з тими самими лікарськими властивостями розчинною у воді або стійкою до високих температур. Такі зміни, за її словами, не надають препарату жодних інноваційних якостей, натомість недоброчесні виробники можуть продовжити дію патенту та зберегти монополію на лікарський засіб.

Як приклад змін вартості ліків після закінчення дії патенту Супрун навела препарат "Іматиніб", який використовується в лікуванні онкології.

"Після закінчення дії патенту на препарат для лікування онкології - Іматиніб - вартість на нього впала в 67 разів і держава змогла забезпечити 100% потреби", - написала Супрун.

Вона зазначила, що в європейській практиці після закінчення дії патенту на оригінальний лікарський, інші виробники отримують право продавати препарат копію (генерик), який виготовлений на основі тієї самої діючої речовини, але в рази дешевше від оригіналу. Це забезпечує конкуренцію на ринку ліків, що дозволяє знижувати ціни і на оригінальні препарати.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ