Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

UA:Суспільне підготувало проект до 100-річчя Національної бібліотеки імені Володимира Вернадського

Цьогоріч Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського святкує 100 років від дня заснування, тож творча команда суспільного мовника підготувала відеоролики, завдяки яким глядач дізнається таємниці однієї з найбільших бібліотек світу та побачить, чим же вона особлива.

Зовні бібліотека імені Володимира Вернадського – це монументальний хмарочос. Усередині ж – це п’ятнадцять мільйонів книжок та понад дев’ятсот працівників, це столітній сховок знань, артефактів і читацьких таємниць. У чотирьох відеороликах працівники бібліотеки, архітектори та читачі розповідають про історію, архітектуру, структуру та артефакти бібліотеки.

Дві світові війни, руйнівна пожежа через підпал, крадіжки експонатів та примусові знищення книжок – історія бібліотеки імені Володимира Вернадського була непростою і часом навіть кривавою.

Суміш двох архітектурних епох, неокласицизму та радянського модернізму, величні настінні панно, скульптури, "космічний" інтер’єр та унікальне освітлення, що дозволяє читати при денному світлі цілий день – архітектура бібліотеки, що займає 35 тисяч квадратних метрів, дійсно вражає!

Окрім полиць із книгами та читальних залів, у структурі бібліотеки існує п’ять інститутів та 56 відділів, які займаються найрізноманітнішими задачами – від реставрації книг до наукових досліджень. Команда Суспільного мовника зазирнула в кожен відділ, щоб показати глядачам найцікавіші з них.

Серед артефактів бібліотеки дійсно унікальні експонати: стародруки та рідкісні видання, глиняні таблички, найдавніша пам’ятка кириличної писемності – Київські листки глаголичного письма, зошити Григорія Сковороди, рукописи Миколи Гоголя, Пересопницьке Євангеліє, на якому складають присягу усі Президенти України та інші цінні видання. І їх може замовити і перечитати будь-який читач!

Відеоролики до 100-річчя бібліотеки Національної бібліотеки імені Володимира Вернадського можна буде побачити протягом чотирьох днів, починаючи з 6 листопада, на загальнонаціональних телеканалах Суспільного UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ, а також на сторінках суспільного мовника у соцмережах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ