Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суспільство не повинно толерувати домашнє насильство, - правозахисники

Представники поліції, органів юстиції та виконавчої влади обговорювали сьогодні, 3 жовтня, у прес-центрі Гал-інфо новели Закону України "Про запобігання та протидію домашньому насильству", а саме новий, європейський, підхід до боротьби з цим негативним явищем.

Прес-конференція щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Фото: Гал-інфо

Про це з місця події інформує кореспондентка Гал-інфо.

Участь в обговоренні взяли: начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Тарас Грень, інспектор відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у Львівській області Віра Проців, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин та начальник служби у справах дітей Львівської ОДА Володимир Лис.

Прес-конференція щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Фото: Гал-інфо

Як наголосила на початку зустрічі Віра Проців, з 2017 року в кількох містах України запровадили експериментальні мобільні групи під назвою "ПОЛІНА", які значно ефективніше реагували на випадки домашнього насильства, ніж звичайні патрульні. Так, в Національній поліції вирішили реалізувати проект у всіх містах України, зокрема і у Львові. На виконання цієї вимоги з 17 жовтня розпочнуться спеціальні навчання, які проходитимуть не лише патрульні поліціанти, але й представники нацполіції. Саме з них потім сформують мобільні групи, які виїжджатимуть на виклики, пов'язані із домашнім насильством, і за потреби, викликатимуть відповідальні соцслужби. 

"Раніше на всі правопорушення реагувала патрульна поліція. З досвіду можемо сказати, що виклики, які стосуються домашнього насильства, затягуються на 2 або і більше годин, тому що людям потрібно надати повний спектр послуг. Патрульні не можуть так довго затримуватись на одному виклику. Тому і вирішили запровадити проект "ПОЛІНА". Він повністю запрацює вже на початку 2019 року", - пояснила Віра Проців.  

Прес-конференція щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Фото: Гал-інфо

За її словами, відтепер патрульна поліція має право вживати 4 спеціальні заходи з протидії домашньому насильству. Йдеться, зокрема, про терміновий заборонний припис стосовно кривдника, обмежувальний припис, взяття на профілактичний облік та направлення на проходження спеціальної програми для кривдників.

"Раніше поліція складала відповідний акт і притягала винного до відповідальності, але через деякий час агресор повертався в сім'ю і продовжував вчиняти насильство, іноді з ще більшою силою. Зараз законодавство передбачає тривалі заходи контролю та нагляду за порушником", - додав керівник Львівської юстиції Тарас Грень. 

Тарас Грень

Своєю чергою, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин зауважив, що зазвичай жертви замовчують той факт, що потерпають від домашнього насильства.

"Маємо дві гострі проблеми - це те, що особи, які зазнають насильства в сім'ї, зазвичай не звертаються з цього приводу до поліції, і те, що факт насильства не є зафіксований відповідними органами. Через це наша організація не може надати потерпілому безкоштовного адвоката, адже фактично немає доказів правопорушення. За 2018 рік до нас звернувся лише 21 мешканець Львівщини. Частина цих людей не мала доказової бази, а інша частина не потребувала судового вирішення питання. В результаті, вторинну правову допомогу отримало лише 3 осіб", - наголосив Ігор Микитин.

Прес-конференція щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Фото: Гал-інфо

Голова асоціації жінок-юристок "ЮрФем" Христина Кіт додала, що під час виклику поліція повинна зафіксувати не лише акт насильства, але й присутність дітей під час його вчинення.

"В Україні у 95% випадків домашнього насильства постраждалими є жінки, рідше діти. Але якщо дитина стала свідком насильства, її слід також вважати і постраждалим. Тому завдання поліції - фіксувати присутність дітей, а також їх фізичний та емоційний стан. Таким чином, за необхідності кривдника буде легше позбавити батьківських прав", - пояснила вона.

Учасники обговорення також погодились, що діти, які переживають насильство у сім'ї і замовчують це, дуже часто самі стають кривдниками, а у дорослому житті вчиняють кримінальні правопорушення. 

"78% людей, які мають проблеми із законом, стикались із насильством у сім'ї. Ці діти не знали і не знають як ще можна вирішити свої проблеми, окрім того, щоб вдарити. Тобто батьки не сформували модель поведінки, яка б виховала дитину активним членом суспільства", - зазначив Тарас Грень. 

Прес-конференція щодо запобігання та протидії домашньому насильству. Фото: Гал-інфо

Наприкінці обговорення голова Львівської юстиції наголосив, що всі особи, які потерпають від домашнього насильства, повинні без зволікань звертатись у поліцію, на урядову "гарячу лінію" або до інших відповідальних органів. 

У складних життєвих обставинах опинилось 1095 дітей зі Львівщини

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ