Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

"Світло Маркіяна": на Золочівщині відбувається літературно-мистецьке свято

Сьогодні, 5 серпня, з метою вшанування пам'яті Маркіяна Шашкевича, у селі Підлисся Золочівського району відбувається літературно-мистецьке свято "Світло Маркіяна".

Розпочався захід Архієрейською Божественною Літургією за участю Преосвященного Владики УГКЦ Володимира Груци.

Також присутні долучились до панахиди на могилі учасникам національно-визвольних змагань за волю України, а також поклали квіти.

Участь у заході взяв перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський, духівництво, культурні та громадські діячі, громадськість.

Опісля молитви, відбулось урочисте відкриття літературно-мистецького свята. 

Своє мистецтво усім охочим даруватимуть народний хор «Обрій», солістка Єва Дротин, аматорський хор НД смт. Красне Буського району, солістка Вікторія Лапанюк, солістка Оксана Пристанська, Марія Квас, народна хорова капела «Боян», Оксана Квас, поет-пісняр Теодор Кукуруза та інші.

Довідково:

Маркіян Шашкевич – письменник, поет, зачинатель нової української літератури в Галичині, священик УГКЦ, культурно-громадський діяч, речник відродження західноукраїнських земель. Очолив "Руську трійцю", ініціатор видання альманаху "Русалка Дністровая" (1837).

Виступав за рівноправність української мови з польською. Народився в селі Підлисся Золочівського повіту в сім'ї священика. У 1838 закінчив Львівську духовну семінарію, був вільним слухачем Львівського університету, та, закінчивши семінарію – парафіяльним священиком у селах Гумнисько та Новосілки Буського району.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ