Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Світові ціни на нафту не впливають на подорожчання палива в Україні?

Українські експерти серед причин зростання цін на паливо називають підвищення цін на нафту на світових риках та скорочення поставок нафтопродуктів. Котування нафти на світових ринках показують інше – ціна на нафту на світових ринках, навпаки, залишається стабільною після свого чергового зниження.

   За словами прес-секретаря ВАТ «Концерн Галнафтогаз» Олеся Пограничного, нещодавнє підвищення цін на нафтопродукти в Україні відбулося під впливом двох явищ. «По-перше, це підвищення цін на світових ринках за барель нафти. Друга причина скорочення поставок – в Литві на Мажейкяйському НПК сталася пожежа і вийшло з ладу устаткування, також не працював нафтопереробний завод в Румунії. Відповідно, виник дефіцит, викликаний скороченням поставок нафтопродуктів», – сказав Пограничний в коментарі «Гал-info». Ще однією причиною Пограничний називає те, що минулого тижня працював лише один український НПК – Кременчуцький, який почав працювати лише цього тижня. Щодо прогнозів на майбутнє, то Пограничний каже, що їх зробити дуже важко, але зазначив, що різкого спаду ціни на світових ринках не передбачається.
Натомість експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг основною причиною підвищення цін на нафтопродукти називає адміністративне втручання уряду в економіку.
«Суто економічних передумов для підвищення цін на нафтопродукти немає. У жовтні-листопаді впали ціни на світових ринках нафти, крім того, Росія знизила експортне мито з 237 дол. до 180 доларів за тонну. Це основні чинники, які вплинули на ціни на нафтопродукти, тому що частка імпортної нафти на українському ринку становить 75 відсотків. Зараз же ціни на нафтопродукти дещо зросли через несуттєве підвищення цін на світових ринках нафти, по яких нам Росія і продає нафту та нафтопродукти. Нафтотрейдерам відповідно стало менш вигідно працювати при тому, що уряд зобов’язав їх не змінювати ціну. Як наслідок – штучно скоротилися поставки нафти і нафтопродуктів, що призвело до того, що на деяких АЗС можна було купити паливо лише по безготівковому рахунку», – сказав в коментарі «Гал-info» Борис Бордюг.
Як вважає експерт, якщо б уряд не втручався зі своїм адміністративним регулюванням, то підвищення цін не відбулося б. Надалі ситуація з ціною залежатиме від зовнішніх чинників. «Якщо на світових ринках підніметься ціна на нафту, буде ще більший дефіцит, і тоді або уряд перегляне свою позицію, або ціни на паливо підскочать», – каже експерт.
Водночас ціни на нафтові ф’ючерси станом на 5 грудня на світових ринках нафти знизилися до рівня 62 доларів за барель. З початку тижня нафтові ф’ючерси подешевшали вдруге, але ситуація на ринку нафти характеризується як стабільна.
Зокрема, на Нью-Йоркській біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф’ючерсу Light Sweet Crude Oil знизилася на 1 цент та становить 62,43 дол. за барель. На лондонській InterContinental Exchange Futures (ICE Futures) офіційна ціна ф‘ючерсу IPE Brent Crude опустилася на 13 центів – до 63,32 дол за барель.
Офіційна ціна ф’ючерсу REBCO на NYMEX опустилася на 0,15 дол./бар. Оглядачі ринку нафтопродуктів відзначають, що хоч угод по нафті Urals черговий раз укладено не було, ціна ф‘ючерсу REBCO по січню 2007 року була скорегована до пониження до 58,60 дол. за барель.
Деякий тиск на ринку нафтоф’ючерсів продовжує здійснювати прогноз щодо потепління через тиждень в США і зниження в зв‘язку з цим цін на паливний мазут та природний газ. Водночас підтримку ринку здійснює наближення дати запланованої на 14 грудня в Абудже (Нігерія) наради міністрів нафти країн ОПEK з питань поставок нафти на світовий ринок в 2006 році. Хоч єдиної думки у представників міжнародного нафтового картелю, поки що не має, проте більшість представників ОПEK, включаючи Саудівську Аравію, вважають, що ще одне скорочення поставок необхідне, оскільки на ринку зберігається надлишок пропозиції нафти.

75 відсотків українського ринку нафти та нафтопродуктів становить імпорт, решту – власний видобуток та нафтопереробка. Росія та Казахстан експортують в Україну нафту, а вже готові нафтопродукти з російської нафти Urals експортують Литва, Білорусь, Росія, Румунія постачає нафтопродукти з нафти власного видобутку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ