Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Світовий конгрес українців вимагатиме від уряду Польщі матеріального відшкодування потерпілим від операції „Вісла”

Світовий конгрес українців вимагатиме від уряду Польщі матеріального відшкодування потерпілим від операції „Вісла”, 60-ті роковини якої відзначатимуть цього року, — повідомляє „П’ятий канал”.
Ініціативу СКУ повністю підтримує об’єднання товариств „Закерзонських українців”, — про це „Гал-info” повідомив голова об’єднання Володимир Середа. Однак, за його словами, перш за все треба звернутися до польського сейму, який повинен дати політичну оцінку подіям 28-29 квітня 1947 року, а як наслідок політичної реакції має бути моральне та матеріальне відшкодування українцям, які потерпіли внаслідок „Вісли”.
„Дуже добре, що така впливова та потужна у світовому масштабі організація, як Світовий конгрес українців, виступила з такою ініціативою, опосередковано звернувшись до уряду Польської Республіки. Це дуже правильно і давно вже треба було це зробити. Наше об’єднання поки що не висловлювало офіційної позиції з цього приводу, однак наша точка зору завжди була однозначною — операція „Вісла” — це злочинна акція проти українського народу”, — наголосив Володимир Середа.
Нагадаємо, операція „Вісла” – злочинний захід етнічної чистки, здійснений польським комуністичним режимом у 1947-му році проти українського населення на історичних українських землях, що відійшли до Польщі після Другої світової війни. Полягав у примусовій депортації (виселенні) українців з Лемківщини, Посяння, Підляшшя і Холмщини на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 належали Німеччині.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ