Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

"Свобода" пропонує ліквідувати приватні монополії та повернути кошти з офшорів

ВО "Свобода" зареєструвало у Верховній Раді три законопроекти, які відображають передвиборні обіцянки політичної сили, що вперше потрапила до парламенту. "Свобода" пропонує народним депутатам ліквідувати приватні монополії, частка яких на ринку перевищує 25%, повернути кошти з офшорів і зменшити максимальний розмір пенсій до рівня 5 мінімальних. Тексти законопроектів опубліковані на сайті ВР.

Законопроект № 1250 ініціювали Олег Тягнибок, Михайло Головко і Андрій Мохник. Ним пропонується ліквідувати приватні монополії, частина яких на державному і/або регіональному ринку перевищує 25%.

Пропонується розділити добровільну і примусову ліквідацію. Об'єктом примусової ліквідації приватної монополії, згідно з законопроектом, є все майно приватної монополії.

Добровільна ліквідація здійснюється приватної монополією за рахунок відчуження частки своїх об'єктів (до 25% ринку), придбаних у процесі приватизації державного майна. Відчуження об'єктів добровільної ліквідації приватної монополії здійснює Фонд державного майна України.

Примусова ліквідація приватної монополії здійснюється Фондом державного майна за рахунок відчуження майна приватної монополії. Примусова ліквідація застосовується у разі нездійснення приватної монополією добровільної ліквідації протягом трьох місяців з дня опублікування Антимонопольним комітетом у засобах масової інформації та на своїй сторінці в мережі Інтернет інформації про неї в списку приватних монополій. У день закінчення тримісячного терміну для добровільної ліквідації приватної монополії право власності на об'єкт примусової ліквідації переходить до держави.

Кошти від проведення добровільної або примусової ліквідації приватної монополії направляються фізичній або юридичній особі, яка займала монопольне становище, в розмірі, сплаченого нею за об'єкти добровільної або примусової ліквідації приватної монополії під час їх попереднього придбання. Кошти, отримані понад суми, сплаченої такою особою під час їх попереднього придбання, спрямовуються до Державного бюджету України.

Необхідність прийняття закону "Про ліквідацію приватних монополій" "Свобода" пояснює тим, що концентрація коштів виробництва в руках приватних монополій вбиває конкуренцію, призводить до зростання цін на товари і послуги, уповільнює зростання зарплат працівників, зменшує обсяг зібраних податків. І таке положення речей, на думку політсили, обумовлено тим, що чинне законодавство чітко не встановлює обмежень по концентрації капіталу в приватних руках.

Другим законопроектом (№ 1248) пропонується повернути в Україну капітали, які знаходяться на Кіпрі та в інших офшорних зонах. Згідно з законопроектом, поверненню на територію України підлягають капітали фізичних та/або юридичних осіб, які зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності на Кіпрі, офшорних зонах і в інших юрисдикціях, звільнених від подвійного оподаткування, або мають пільговий режим оподаткування, права власності на засоби виробництва, які перебувають в Україні.

Повернення капіталів здійснюється шляхом їх добровільної передачі. Передача відповідних коштів, які знаходяться на рахунках банківських установах в юрисдикціях пільгового оподаткування, суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють підприємницьку діяльність на території України, здійснюється шляхом переказу на рахунки українських банків зі сплатою до Державного бюджету суми в розмірі 50% від суми коштів, виведених з юрисдикцій пільгового оподаткування та інвестування 50% від суми зазначених коштів в юридичні особи, які перебувають на території України і належать суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють підприємницьку діяльність на території України.

Термін здійснення повернення капіталів становить 3 місяці з дня набрання чинності даного закону, у разі його прийняття. У разі нездійснення повернення капіталів у порядку та строки, визначені цим законом, фізичні і юридичні особи, які зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності в юрисдикціях пільгового оподаткування, виключаються з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та їх права власності переходять до держави.

Третій законопроект (№ 1247) пропонує скасувати пенсійну реформу в Україні і встановити максимальний розмір пенсії на рівні 5 мінімальних. Пропонується визначити, що особи, яким пенсія призначена до набрання чинності даного закону і розмір якої перевищує 5 мінімальних розмірів пенсії, платять обов'язковий внесок у Пенсійний фонд України в сумі, що становить різницю між розміром пенсії, яка їм призначена, і п'яти мінімальних розмірів пенсій.

Зазначимо, розмір мінімальної пенсії в Україні з 1 січня 2013 р. становить 894 грн.

З цією програмою "Свобода" йшла на вибори. Лідери партії фактично обіцяли громадянам оголосити боротьбу олігархами-монополістами. Що ж, перший крок зроблено, однак навіть для формального впровадження цих ідей в життя "Свободі" необхідно заручитися підтримкою не менше 226 народних обранців. Партія розраховує на підтримку цієї програми з боку колег з "Батьківщини" та "Удару". Беручи до уваги той факт, що в Раді якраз засідають ті, проти кого направлені ці законопроекти, існують мінімальні шанси на їх прийняття.

РБК-Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ