Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Свобода" заявила, що Сейм Польщі вчинив блюзнірський замах на пам’ять

«Ухвала Сейму Польщі – це блюзнірський замах на пам’ять, це спроба перекрутити історію, поміняти місцями катів і жертв, вигородити справжніх винуватців, врешті – це неприхована спроба заднім числом криміналізувати український національно-визвольний рух і легітимізувати польський шовінізм та експансіонізм», - про це сказано у заяві-відповіді Львівської обласної організації ВО «Свобода» на ухвалу Сейму РП «У справі трагічної долі поляків Східних Кресів». Заяву поширила прес-служба Львівської обласної організації ВО „Свобода”.

Подаємо текст заяви повнотекстово:

 «15 липня  2009 року Сейм Республіки Польща прийняв ухвалу «У справі трагічної  долі поляків Східних Кресів». У цьому  документі польський Сейм прямо звинувачує ОУН-УПА у масових  вбивствах і етнічних чистках польського населення 1943 року на території Західної України і, одночасно, прославляє польські збройні формування, що діяли у той час на українській території – Армії Крайової, Самооборони Кресової і Батальйонів Хлопських.

 

Міжвоєнна Польща, засліплена трьохсотлітньою традицією українофобії, двадцять років вела планомірну кампанію примусової полонізації щодо українців, вдавалась до масового терору, репресій, залякування, а приниження національної, релігійної і людської гідності українців мали систематичний і структурний характер. Міжвоєнна польська держава, засліплена шовінізмом і експансіонізмом, проводила відкриту політику колонізації, планово переселяючи на перенаселені території Західної України польських колоністів-«осадників», передаючи їм відібрану в українців землю.

 

Під час Другої світової війни чимало таких колоністів, отруєних шовіністичною пропагандою, спробували силою нав’язати українцям владу польської меншості. Польські боївки розпочали кампанію терору, яка вилилася в підсумку у міжетнічний польсько-український конфлікт з численними жертвами з обох боків. Десятки стертих з нашої землі українських сіл, понад тридцять тисяч вбитих польськими боївками українців – такий рахунок цього конфлікту з нашого боку. Причини конфлікту – шовіністична і експансіоністська політика міжвоєнної польської держави, а також насильство з боку частини польської меншості, яка уявила себе покликаною провидінням до панування над українцями на українській землі. Ще живі свідки «подвигів» польських боївок, люди пам’ятають спалені села і закатованих будівничими «Польщі від моря до моря» родичів. Ніякі ухвали не перекреслять і не зітруть цієї пам’яті. 

 

Ми відкидаємо претензії польського Сейму. Ми констатуємо, що ухвала Сейму Польщі – це блюзнірський замах на пам’ять, це спроба перекрутити історію, поміняти місцями катів і жертв, вигородити справжніх винуватців, врешті – це неприхована спроба заднім числом криміналізувати український національно-визвольний рух і легітимізувати польський шовінізм та експансіонізм.  

 

Ми розцінюємо ухвалу Сейму як спробу поставити під сумнів процеси українсько-польського порозуміння і приязного партнерства, які успішно тривають останні десятиліття, як безвідповідальну спробу знову воскресити і роздмухати стародавній антагонізм.

 

Ми зацікавлені у добросусідських і рівноправних відносинах з польською державою та польським народом, і тому нас насторожують періодичні спроби реваншистських «кресов’яцьких» кіл сучасної Польщі знову актуалізувати старі українофобські стереотипи. Видно, частина польського політикуму ніяк не засвоїть простого уроку історії – українофобія безперспективна, а з польсько-українського конфлікту завжди користає третя сторона.

 

У довгій історії відносин України і  Польщі українці ніколи не були ініціаторами конфліктів. 66 років тому – також».

 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ