Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Святий престол відхрестився від «підгорецьких отців»

Сьогодні, 29 березня, архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ, владика Ігор (Возьняк) під час прес-конференції зачитав офіційну заяву Конгрегації у справах віровчення, яка сьогодні ж була оприлюднена у Ватикані. Відповідно до цієї заяви Католицька Церкви повністю відмежовується від секти Догнала відомої як «підгорецькі отці».

«Ці люди оголосили себе єпископами, але про такі їх єпископальні свячення ми не знаємо. Конгрегація цією заявою, повністю відмежувалася і не визнає дійсності їхніх єпископських свячень», – процитував документ Ігор Возьняк.

Він також додав, що Конгрегація наголосила на тому, що так звані єпископи «підгорецьких отців» були екскомуніковані ще від 10 вересня 2010 року.

«Тому ця група є по суті поза церковним причастям. Вони використовують назву Українська греко-католицька правовірна церква. Такої назви немає взагалі, і вони з Католицькою Церквою не мають нічого спільного, не тільки з Українською греко-католицькою церквою, а також з Латинською Церквою, бо вони поставлені поза Церквою», - пояснив Ігор Возьняк.

Він також додав, що Святий Престол закликав вірних не приєднуватися до секти Догнала.

«Рівень цієї заяви є найвищий. Цією заявою Римський апостольський престол ще раз підтвердив свою чітку позицію, що ця група намагається отримати у компетентної української цивільної влади своє визнання, при цьому використовуючи назву «католицька». Саме проти цього виступає Конгрегація у справах віри Апостольського Престолу, яка вказує що назву «католицька» не можна використовувати. Друга річ, яка є дуже важливою, що свячення даних осіб є не правосильним…. Конгрегація знову ж заявила, що ці особи не мають єпископських свячень. Таким чином усі так звані священичі свячення, які вони надають іншим так званим священикам, є не правосильними, тобто ці особи – це є перебрані особи в священичі ризи, які вводять в оману наших вірних, тобто греко-католиків», – повідомив канцлер Львівської архиєпархії о. Сергій Ковальчук.

Керівник інформаційного проекту «Католицький оглядач», о. Орест Вільчинський зазначив, що секта Догнала має ознаки тоталітарної, адже своїх прихильників вони обмежують у доступі до інформації, використовують практику -збомбування.

«З медичної точки зору, їх практики впливу на людей близькі до гіпнозу, прямого впливу на підсвідомість», – заявив о. Орест.

Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, владика Венедикт зазначив: «Те, що ми маємо цю заяву Конгрегації у справах віровчення, є дуже важливим, щоб ми усвідомили, що це обман, це є неправда. Ми, як Церква, вболіваємо і молимося за тих людей, які обманом туди потрапили. Наше завдання, як Церкви, є свідчити про цю правду, правду віри, через яку ми приходимо до Господа».

Присутній на прес-конференції представники «підгорецьких отців» Василь Кирилич заявив, що учасники прес-конференції свідомо дезінформують громадськість щодо діяльності «Підгорецьких отців». Однак ніхто із учасників прес-конференції не став вступати у дискусію із ним.

Фото - Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ