Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сильні стреси під час вагітності впливають на свідомість дитини - «The Daily Mail»

Дослідники виявили, що сильні стреси під час вагітності, зокрема, викликані домашнім насиллям, впливають на поведінку дітей у майбутньому.

Як повідомляє «The Daily Mail», науковці стверджують, що сильний стрес під час вагітності може викликати пожиттєві душевні рани у ще ненародженої дитини.

На їхню думку, якщо вагітна зайвий раз відчувала негативні емоції, на мозку дитини може залишитися слід. Через це дитині буде складніше справлятися із життєвими ситуаціями у майбутньому.

Команда дослідників запитала у 25 мам, чи вони переживали потужний стрес, спричинений насильством зі сторони їхнього хлопця чи чоловіка, коли були вагітні. Потім вчені оцінили емоційний рівень стресу. Пізніше вони спостерігали за поведінкою конкретного гена у їхніх дітей, віком від дев’яти до 19 років.

Ген, що називається глюкокортикоїдним рецептором, відповідає за відповідь мозку на стрес.

Німецькі дослідники виявили, що ген був значно менш активним у дітей, чиї матері стали жертвами домашнього насильства під час вагітності. Насилля після вагітності не впливало на роботу гена

Хелен Гунтер з Університету Констанца (University of Konstanz), заявила: «Це змінює реакцію людей на стрес, і їхня здатність справлятися зі стресом знижена. Попередні дослідження показали, що діти, чиї батьки були жертвами насилля, більш схильні до депресій у подальшому житті».

Доктор Гунтер, яка відзвітувала про відкриття у журналі «Translational Psychiatry», сказала, що дослідження стосувалося лише дуже сильного стресу, викликаного насиллям з боку партнера.

«Ми не звертали увагу на щоденні стреси на роботі чи в сім’ї, - додала вона. – Це дослідження направлене конкретно на насилля».

Науковці наголосили, що дослідження ґрунтувалося на спогадах матерів 10-річної, або навіть 20-річної давності. І воно не доводить напевно, що насилля над вагітними жінками викликає зміни у мозку дітей, - просто між цим є зв’язок.

Доктор Кармін Паріанте з Інституту психіатрії Лондонського королівського коледжу (

Institute of Psychiatry at Kings College London) сказала: «Ця стаття підтверджує, що основи психіки закладаються від моменту зачаття. Ми вже деякий час знали, що материнський стрес та депресії під час вагітності спричиняють особливу реакцію нащадків. Вони сильно впливають на поведінку дітей у підлітковому віці та здатність дітей моделювати власний захист від стресу.

Це дослідження показало, що глюкокортикоїдний рецептор, рецептор гормонів стресу, відповідає за ключові біологічні зміни, які стосуються організації реакції нащадків. Це доводить, що плід надзвичайно чутливий до материнського психологічного оточення – значно сильніше, наприклад, аніж після народження. Як вже заявляли ми та інші дослідники, попередження материнського стресу та депресій – клінічно та соціально важлива стратегія».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ