Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Силовикам дана команда на знищення

Відповідно до правових норм про застосування спеціальних заходів, зазначених в українському законодавстві, міліція має повідомляти про кожного постраждалого, про кожне застосування спеціального заходу. Зараз же все вказує на те, що спецпризначенцям дана команда на знищення. Таку думку висловила представниця Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка», доктор юридичних наук Катерина Левченко, коментуючи події на вул. Грушевського у Києві

Відповідно до правових норм про застосування спеціальних заходів, зазначених в українському законодавстві, міліція має повідомляти про кожного постраждалого, про кожне застосування спеціального заходу. Зараз же все вказує на те, що спецпризначенцям дана команда на знищення. Таку думку висловила представниця Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка», доктор юридичних наук Катерина Левченко, коментуючи події на вул. Грушевського у Києві.

За її словами, і саме МВС, і прихильники президента весь час говорять, що правоохоронні органи діють таким чином, бо поставлені в незвичайні умови і наводять громадський порядок.

«Однак у законодавстві, що стосується застосування спеціальних заходів, передбачений порядок їх використання у конфліктах, при порушеннях громадського порядку. Ці правові норми регламентують діяльність правоохоронних органів. Тому виправдовувати дії спецпризначенців тим, що на вулицях безлад, неправильно», - вважає Катерина Левченко.

Вона переконана, події, які ми спостерігаємо сьогодні у центрі столиці, вийшли за рамки правового поля.

«Це протистояння є реакцією на тотальну бездіяльність як влади, так і опозиції у вирішенні конфліктів у суспільстві», - заявила Катерина Левченко.

Представниця «Третьої Української Республіки» нагадала про етичні правила, які має виконувати міліція. Зокрема, за її словами, ані бійці внутрішніх військ, ані міліціянти не мають права стукати по своїх щитах перед народом.

«Нехай вони не бажають чути і розмовляти з народом, але вони все одно повинні його слухати, адже утримуються за податки громадян, - підкреслила Катерина Левченко. – Так само правоохоронці не мають права використовувати водомет, який знаходиться позаду кордону «Беркуту» на вул. Грушевського, коли температура повітря нижча нуля градусів. Вони не можуть стріляти у голову, лише у ноги або в корпус. Вони не можуть застосовувати силу по відношенню до журналістів, затримувати їх, розбивати камери», - зазначила доктор юридичних наук.

Вона наголосила, сьогоднішні події показують, що правові акти, які регулюють та регламентують діяльність міліції, не працюють. Акти та документи, котрі мали би сприяти захисту прав людей, навпаки їх порушують.

«Міліціянтам не можна вилучати людину в тяжкому стані з лікарні, бо у жодному ізоляторі їй не нададуть належної меддопомоги. Тому факти, коли міліція забирає постраждалих з медичних установ, інакше як жорстоким поводженням не назвеш», - відзначила представниця «Третьої Української Республіки».

Вона названа такі дії порушенням і національного законодавства, і ратифікованих конвенцій ООН та Європи про боротьбу з тортурами.

«Проблема в тому, що, вийшовши сьогодні за межі правового поля, потім буде дуже складно повернутися до нього. Адже у суспільстві формується ідеологія невиконання законів», - підсумувала Катерина Левченко.

3republic.org.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ