Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Силовиків з Укрдому звинувачують в мародерстві

Активісти облаштують в Українському домі прес-центр для журналістів, кухню та пункт обігріву для мітингарів. Про це заявив комендант будівлі Олексій Якушевський, повідомили в ефірі 5 каналу.

Доступ на 4 та 5 поверхи, де зберігаються експонати Музею історії Києва, закриють та охорянимуть.

Наразі в Укрдомі перебувають кілька сотень людей, вони займаються переважно наведенням ладу у приміщеннях, охороняють територію від можливого мародерства чи крадіжок.

Перед Українським домом встановлено кілька армійських наметів. До Укрдому та на Майдан продовжують прибувати активісти, зокрема і з інших регіонів. Ситуація на вул. Грушевського спокійна. 

Скрін-шот прямої трансляції
Скрін-шот прямої трансляції
 

Разом з тим музейники заявляють, що після відходу силовиків з Укрдому вони виявили, що музейні сховища Музею історії Києва були зламані.

Як повідомив голова правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро, на 4 та 5 поверхи, де зберігаються фонди Музею історії Києва, першими після залишення будинку правоохоронцями прийшли музейники.

"Вони зафіксували, що на дверях фондових приміщень були розкриті пломби, вони були розкриті також на ряді ящиків. Тільки після звірки наявності, яка забере у музейників значний час, можна буде сказати, чи пропало що-небудь з музейних експонатів", - сказав співробітник музею.

Судячи з безладу, який залишився у приміщеннях, правоохоронці перебували в будівлі вже давно, оскільки майже 1,5 місяці музейники "не могли спокійно проходити на своє робоче місце", повідомляє "5 канал".

В опозиції підтвердили, що в Українському домі правоохоронці пошкодили ящики з експонатами.

"В Укрдомі виявили масу пошкоджених міліцією ящиків з експонатами Музею історії Києва. Керівництво музею становить зараз акти. Мародери ", - заявив нардеп від "Батьківщини" Андрій Шевченко.

У свою чергу нардеп Олександр Бригинець заявив, що усі приміщення Музею історії Києва в Укрдомі були опломбовані.

"Вчора о 22: 00 спрацювала сигналізація, це означає, що вторгнення беркуту в музей відбулося ще до початку подій (штурму). Беркутрозтрощив двері, познищував та повідкривав ящики з експонатами, серед яких є й експонати ХVI століття, археологічні, зрозуміло, й до нашої ери також. Виявити, що було вкрадено можливо лише після повної звірки, що є важкою роботою, оскільки тут зберігаються понад 250 000 експонатів", - зазначив Бригинець.

За його словами, до адміністративної частини музею не заходили, "лише у фондосховище".

"Тож полювали конкретно на якісь експонати. Зникли беркутовці з приміщення музею через чорний вихід", - додав нардеп.

Українська правда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ