Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Синод єпископів УГКЦ звернувся до вірних та усіх людей доброї волі з приводу формування та діяльності нового складу органів держнавної влади в Україні

Синод єпископів Києво-Галицького Верховного архиєпископства УГКЦ виступив із зверненням до вірних та усіх людей доброї волі з приводу формування та діяльності нового складу органів держнавної влади в Україні, — повідомляє прес-секретаріат Глави УГКЦ.

«Демократичне, тобто вільне, волевиявлення народу, при всіх його викликах і моральних втратах, несе в собі надзвичайно важливий дар – легітимність здобутої влади, — йдеться у зверненні. — Саме вона, легітимність, дає народним обранцям моральне право представляти в органах влади інтереси навіть тих людей, які голосували за інших кандидатів. Саме вона зароджує в душі сумлінної людини, поряд із почуттям вдячності до тих, що обрали її, також почуття відповідальності перед усіма за свої подальші дії. Політичний діяч, який нехтує цим почуттям і зловживає владою, розтринькує отриманий дар і неминуче позбувається легітимності. І навпаки, політичний діяч, який береже цей дар, навіть переживаючи тимчасові втрати, будує своє політичне майбутнє на твердій і надійній опорі. Відповідальність перед народом приносить йому визнання з боку цього народу і гарантує його політичне довголіття. Труднощі, які переживає сьогодні українська державна система без дійового Конституційного Суду, є лише символічним відображенням тієї серйозної кризи, в якій перебуває українське судівництво. Пошесті безконтрольності й безвідповідальності, які вразили чимало ланок державної влади, знепліднюють ті позитивні зусилля, до яких вдаються сумлінні державні мужі, а головне – призводять до великих страждань народу. Тому без справедливого і безстороннього судівництва, яке стояло б на сторожі закону, а не на службі сильних світу цього, ми не ступимо вперед ні кроку. Очікуючи від усіх трьох гілок влади високого суспільного служіння, ми маємо також усвідомлювати, що з минулого їм дістався важкий спадок. Адже безбожні режими породжували й безбожні методи урядування, які входили в плоть і кров державних діячів, ставали єдиним можливим засобом забезпечити в державі належний порядок і виконавську дисципліну.  Позбутися цього спадку нелегко, проте, як засвідчує досвід Західної Європи, що також була спустошена безбожним націонал-соціалізмом і жахіттями Другої світової війни, все-таки можливо. У той переломний час Господь поблагословив Європу трьома великими державними мужами, які усвідомили своє християнське покликання. Ними були француз Роберт Шуман, італієць Альчіде Дe Ґаспері й німець Конрад Аденауер. Саме ці мужі, спираючись на євангельські засади, заклали основи нового суспільного ладу повоєнної Європи, який дав змогу подолати наслідки тоталітаризму й відкрити для неї перспективи мирного демократичного розвитку. Тому молімося, щоб у цей переломний час, який переживає тепер Україна, Господь благословив і наш край державними діячами, які будуть великими у своєму жертовному служінні, а відтак стануть будівничими щасливого дому народу свого».
«Заохочуємо усіх вас, духовенство, чернечі спільноти та мирян, спільно підносити свої прохання до Господа. Нагадуємо вам також, що особливої сили людським молитвам надає й одностайність у проханні, спільний намір. Ми маємо молитися за Українську державу, щоб у ній панував закон, однаковий для всіх громадян; за служіння вибраних і призначених урядових осіб державі, тобто народові, а не особистим чи груповим інтересам; за піднесення морального рівня народу тощо», — йдеться у зверненні.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ