Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Синод УГКЦ може розглянути конфлікт у храмі Пресвятої Євхаристії

Днями делегація вірних львівського храму Пресвятої Євхаристії (колишній Домініканський костел) зустрілася з Архієпископом львівським УГКЦ Ігорем Возьняком. Парафіяни передали владиці своє звернення з проханням повернути на служба у храм о. Івана Люблінського. Під цим документом парафіяни зібрали вже понад 500 підписів. Про це Гал-інфо повідомили ініціатори заходу.

 

Свою позицію парафіяни також виклали й у листі до Верховного архієпископа УГКЦ Любомира Гузара.

 

Також завтра, 23 березня, у Львові розпочинається Синод Києво-Галицької митрополії УГКЦ. Отож, відповідні заяви парафіяни планують передати єпископам Синоду особисто.

 

Передісторія цієї події таки. Учора, 21 березня,  після закінчення ранішньої служби у храмі Пресвятої Євхаристії вірним було оголошено про переведення одного зі священиків о. Івана Любінського на іншу парафію в одне з сіл Пустомитівського району. Ця новина обурила багатьох парафіян, які своїми вигуками перервали виступ настоятеля храму о. Юрія Васьківа. Миряни висловили своє здивування таким рішенням, оскільки о. Іван 14 років вірно служив спільноті й користується незаперечним авторитетом серед громади. Люди просили пояснити причину такого рішення.

 

Однак настоятель повідомив, що таким було рішення владики Ігоря Возняка  й він нічого не може додати. Після цього сотні обурених парафіян провели в захристії імпровізований мітинг і розпочали збір підписів до церковної влади щодо залишення о. Любінського в храмі Пресвятої Євхаристії. За кілька хвилин було зібрано майже 200 підписів. Утворився імпровізований організаційний комітет.

 

Як відомо храм Пресвятої Євхаристії є одним з найбільших у Львові. Його парафіянами є багато високопоставлених чиновників обласної та міської влади, депутати, представники інтелігенції.

 

Подаємо текст звернення повнотекстово:

 

«Звернення парафіян церкви Пресвятої Євхаристії до

Владики Ігоря (Возьняка) Архієпископа Львівського УГКЦ

 

Ваше Високопреосвященство!

            Слава Ісусу Христу!

            Час Великого посту є часом навернення та приготування до зустрічі з воскреслим Христом. Усі вірні нашої Церкви, духовенство, ченці свої помисли скеровують на молитву, на розважання про сенс життя і служіння Богові та людям. Миряни й духовенство повинні думати про вічне життя, збереження миру та спокою у власному домі, а не про діла суєтні, про призначення на посади, поділ сфер впливу та усунення неугодних. Бо негідне це діло – на Великому пості даний Всевишнім час на творення добра витрачати на справи непевні та дискусійні.

            10 листопада 2006 року у своєму вітальному слові на конференції лідерів мирян Ви, Владико, слушно зазначили, що "миряни складають основу в Церкві, їх найбільше, і тому їхнє питання повинно розв’язуватися теж ними, керуючись Святим Духом та черпаючи  з надбань святої Церкви протягом багатьох століть".

 

Божий народ не складається з протиставлених груп – мирян і духовенства. Натомість вони разом утворюють Тіло Христове у Його повноті. У рішеннях ІІ Ватиканського Собору (четвертий розділ Догматичної Конституції Lumen Gentium (Світло Народів) відкрито визнається, що миряни – центральний суб’єкт дії Церкви у світі, а мирянин повинен також бути активною та відповідальною особою. Це ґрунтується на таїнстві Євхаристії. Завдання мирян – постійно впливати на світ і змінювати його на основі Євангелії. Також миряни перебувають у діалозі з ієрархією. Це означає, що діалог у Церкві є правом і обов’язком усіх – мирян та ієрархії.

 

Однак ми із сумом мусимо визнати, що такого діалогу бракує у нашій Львівській Архієпархії. Свідчення цього – Ваше недавнє рішення про перенесення з посади парафіяльного сотрудника нашого храму на іншу парафію о. Івана Любінського. Не підважуючи Ваше формальне право на таку децизію, ми бачимо надзвичайно формальний підхід до ухвалення цього рішення. Понад 10 років о. Іван самовіддано й жертовно служив християнській спільноті, нашій парафії, яка завжди була вірною клітиною в організмі нашої Церкви. Разом з ним та іншими отцями ми переживали горе й радість, відчували себе згуртованою громадою, де поняття милосердя, солідарність, дружба, мораль, взаємодопомога не були пустими словами. Для усіх нас священик, особливо в часі Великого посту, – носій надії. А в нас цю надію забрали. Забрали тихо, не порадившись, забувши про діалог з громадою.

 

16 червня 2009 року Святіший Отець Бенедикт XVI з нагоди проголошення "Року Священика", звертаючись до духовенства, підкреслив, що "священикам необхідно з дорогою душею вислуховувати мирян, по-братньому враховуючи їх побажання, визнавати їх досвід і компетентність... За прикладом Арського Пастиря дозвольте собі бути переможеними ними, тоді і ви будете посланцями надії, примирення та миру!"

           

Закликаємо Ваше Високопреосвященство дослухатись до сотень парафіян церкви Пресвятої Євхаристії та скасувати свій декрет про відкликання з нашого храму о. Івана Любінського.

           

Молимось разом з Вами в надії на Вашу мудрість і далекоглядність.

           

Поможи Вам, Боже!».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ