Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Синод УПЦ (МП) оприлюднив Звернення з нагоди Львівського собору 1946 року

Синод УПЦ (МП) оприлюднив звернення яке, за словами єрархів цієї Церкви, написане „з нагоди 60-рiччя повернення греко-католикiв у лоно Православної Церкви”. У ньому єрархія УПЦ (МП) дала свою оцінку подіям Львівського собору 1946 року, назвавши його рішення доленосними. З одного боку УПЦ (МП) не виправдовує „засобів тоталітарної радянської минувшини, за яких проводився Львівський собор 1946 року”, з іншого – визнає „беззаконними діяння, що мали місце в Бресті 1596 року”. Про це повідомила Релігійно-інформаційна служба України.
Текст звернення подаємо нижче:
„Наше сьогоднішнє негативне ставлення до явища унії (Берестейської унії 1596 року, – ред. РІСУ) базується на беззаперечному історичному факті її появи на українській землі лише через 600 років після Хрещення нашого народу в християнську віру, — говориться у документі. — Завдяки трудам святого рівноапостольного князя Володимира, наш народ, що раніше перебував у пітьмі поганства, був просвітлений світлом Євангелія і приєднався до Православної Церкви. Церква Святої Русі володіла повнотою Істини і Благодаті. Господь, як і в апостольські часи, примножував через Неї людей, що спасаються, а отже не було жодної екклезіологічної потреби в унії з будь-ким.
Історично склалося так, що західний регіон України з XIV століття піддавався особливо сильному ідеологічному тиску з боку представників Римо-Католицької Церкви, заповітною віковою мрією яких було навернення Русі у латинство. Укладення даної Брестської унії 1596 року мало за мету перш за все політичний, і вже далеко не екклезіологічний контекст – уніфікацію населення, що мешкало на теренах Речі Посполитої. Звичайно ж, унія вбачалася як перехідний етап до повної латинізації та полонізації Галичини”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ