Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Система працевлаштування молодих медиків має бути перезавантажена

Система працевлаштування молодих медиків має бути перезавантажена, - прес-служба МОЗ України.

16 липня відбулася зустріч представників медичної спільноти, громадських активістів, експертів, студентів-медиків, представників профспілки медичних працівників за участі Першого заступника Міністра охорони здоров’я Олександри Павленко та народного депутата України Костянтина Яринича. Темою обговорення стали проблемні питання працевлаштування та обов’язкового трирічного відпрацювання випускниками медичних ВУЗів, які отримали вищу освіту за рахунок місцевого або державного бюджету.

Донедавна стаття 52 Закону України “Про освіту ” передбачала, що особи, які отримали вищу освіту за рахунок місцевого або державного бюджету, спрямовуються на роботу за розподілом і зобов’язані відпрацювати відповідно до Порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

На виконання вказаної норми закону Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 992 від 22.08.1996 року, затвердивши Порядок працевлаштування випускників, підготовка яких здійснювалася за державним замовленням. Порядком передбачено, що після закінчення університету випускник повинен обов’язково відпрацювати три роки або відшкодувати вартість свого навчання, а також понесені замовником витрати.

2014 року Закон України “Про освіту” зазнав значних змін, у тому числі в новій редакції була викладена вищезгадана стаття 52. Зміни набрали чинності 6 жовтня 2014 року. На даний момент Закон більше не містить положення про обов’язкове відпрацювання фахівцем, який отримав вищу освіту на підставі держзамовлення. Проте 30 квітня 2015 на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2015 року № 216 була видана нова редакція Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992, згідно з якою три роки після закінчення навчання мають відпрацьовувати лише студенти, що навчаються за спеціальностями медичного профілю.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо необхідності внесення змін до діючих нормативно-правових актів про відпрацювання.

Олександра Павленко висловилася на підтримку лише системних рішень з урахуванням комплексу завдань: «Позиція МОЗ України полягає в тому, що необхідно поєднати інтереси держави та допомогти молодим медикам. Державне замовлення має залишитися. Ми маємо знайти модель, яка відповідатиме вимогам часу та побудувати таку систему, яка забезпечить кадрами первинну ланку медицини, особливо в сільській місцевості».

Учасники обговорення були одностайні у твердженні, що система працевлаштування молодих медиків має бути перезавантажена. Необхідна конкуренція з одного боку між студентами з їх рейтингом та бажанням щодо місця роботи, а з іншого між роботодавцями, які зацікавлені у отриманні спеціаліста.

«Що ж стосується забезпечення умов відпрацювання, соціальних гарантій молодим медикам, доступності інформації щодо вакантних робочих місць, та інших актуальних питань, нам необхідно спільно запропонувати рішення, які зможуть поліпшити ситуацію в контексті запропонованих реформ охорони здоров’я», - зазначила Олександра Павленко.

Учасники зустрічі прийняли рішення створити робочу групу з підготовки документу, який врахує усі пропозиції від учасників обговорення та зібрати напрацювання основних положень Угоди між студентом та замовником протягом найближчих тижнів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ