Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Табачник не знає, чому Шкляр не отримав Шевченківську премію

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник запевнив, що не говорив жодного слова про роман Василя Шкляра "Чорний ворон", оскільки не читав його. Про це він заявив 9 березня після засідання Уряду.

"Я ніколи жодного слова про роман не говорив, тому що я його не читав. І взагалі, я висловлюю судження лише про те, що достеменно знаю. Тому перестаньте поширювати плітки", - наголосив міністр, відповідаючи на запитання журналістів, чи правда, що він називав роман Шкляра ксенофобським.

Також журналісти уточнили, чому Шкляра не було у списку претендентів на здобуття Шевченківської премії, на що Табачник відповів: "Гадки не маю, я – не член Шевченківського комітету".

Нагадаємо, напередодні Шкляр звернувся до президента з проханням перенести його нагородження "на той час, коли при владі в Україні не буде українофоба Дмитра Табачника".

Роман "Залишенець" ("Чорний Ворон") відтворює одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади в 1920-х роках. Головний герой роману – холодноярський отаман на прізвисько Чорний Ворон – воює проти більшовиків, які окупували Україну й запроваджують у ній свій лад.

Водночас, представники низки громадських організацій та політичних партій заявляли, що у творі містяться спроби розпалювання міжнаціонального розбрату, а також некоректні образи і висловлювання на адресу представників російської, китайської, єврейської і інших національностей.

На Шевченківську премію з літератури цього року претендували також поет Павло Вольвач із збіркою "Триб" та Володимир Рутківський із дитячою трилогією "Джури", повідомляє ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ