Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Табачник вважає, що трієчники не повинні отримувати стипендію

Дмитро Табачник пропонує здійснити перерозподіл студентських стипендій в межах існуючого стипендіального фонду, а пропозиції щодо стипендіальної реформи попросив підготувати самих студентів: “Щоб на адресу Міністерства освіти і науки України не надходили звинувачення у необ’єктивності реформ, вважаю, що органи студентського самоврядування, студентські профспілки повинні провести всеукраїнський референдум щодо студентських стипендій, за результатами якого надати пропозиції Міністерству”. Таку пропозицію Міністр освіти і науки України висловив під час зустрічі із представниками органів студентського самоврядування у Києві 28 березня, – повідомила прес-служба Національного студентського союзу.

 

У питанні призначення і виплат студентських стипендії слід відійти від “зрівняйлівки”, - відзначив Дмитро Табачник, наголосивши, що ті, хто мають хоча б одну трійку, не повинні мати права на отримання стипендії. Необхідно чітко розділити стипендії на соціальні та академічні (стипендії, що будуть стимулювати творчу, наукову, дослідницьку діяльність), розробивши відповідні критерії їх отримання, - запропонував Міністр.

 

Анатолій Ігнатович, президент Національного студентського союзу, зауважує: “Зростання стипендії звичайно ж впливає на якість освіти. Чим більша стипендія – тим більша мотивація до навчання. На сьогодні проблема полягає в тому, що студент-відмінник і студент, що склав сесію “на стипендію” отримують практично однакову суму. Тому і мотивація до отримання підвищеної стипендії, а відповідно і до навчання є не велика. Однак, сучасні студенти звикли до того, що стипендія постійно збільшувалась, тому маю великий сумнів, що якщо референдум буде правдивим, студенти підтримають позбавлення себе ж стипендії. Слід шукати інші механізми стимулювання і заохочення, вдосконалювати нормативну базу щодо стимулювання талановитої молоді”.

 

Ілля Багімов, голова Комітету Національного студентського союзу з соціального захисту студентської молоді, коментує ініціативу Міністра: “Відповідно до чинного Порядку призначення і виплати стипендій, затвердженого Кабінетом Міністрів України, стипендія призначається усім студентам, що за результатами екзаменаційної сесії мають середній бал не нижче 4. Тобто студент, який має трійку, однак середній бал не менше 4,0 має право на отримання стипендії. А трійку отримати просто – викладач  “завалив” на екзамені, і все. Тому зміна цих норм може призвести до зростання корупції у ВНЗ (викладач поставить перед фактом - хочеш стипендію плати), та викликати зворотній ефект – студент, який не отримав стипендії, замість навчання змушений буде шукати гроші на елементарне: оплату гуртожитку, харчування. Сьогодні для багатьох – стипендія це засіб виживання, засіб, що фактично забезпечує доступ до освіти. Тому позбавлення якоїсь категорії студентів стипендії зараз – це крок до чергових протестів”.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ