Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: Таємниці бродівських підземель
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Таємниці бродівських підземель

Невивченою сторінкою минулого Бродів є його підземна частина. Адже ніхто й ніколи системно не займався дослідженнями міських пивниць (підвалів). Не проводилися в історичному центрі м. Броди археологічні дослідження

Про підвали середмістя Бродів ходить чимало легенд і переказів. Значно підсилюють ці легенди цікаві знахідки в ході виконання будівельних робіт, що проходять в історичному центрі кілька останніх десятиріч. Однак унікальні артефакти, на жаль, не стають історичним надбанням громади міста, а «випливають» на «чорних» ринках обласних міст, інтернет-аукціонах, чи вивозяться невідомими шляхами за кордон.

Проте пивниці центру Бродів, відновлені і відповідно облаштовані, могли б стати своєрідною «родзинкою» як для туристів, так і для гостей, а для жителів Бродів – можливістю для додаткового заробітку.

Адже відомо, що впродовж своєї історії місто завжди було важливим торгівельним центром. Обмеженість території міста (оборонним валом і довколишніми болотами) змушувала мешканців Бродів шукати додаткові площі, в тому числі й за рахунок спорудження глибоких підземель. Там, у пивницях, дуже часто знаходилися льодівні, де купці могли довгий час зберігати морожену рибу, м’ясо, інші продукти. Відомо також про розміщення у підвалах Бродів невеличких підприємств: олієнь, крупорізок, вендзолярень та ін. Звичайно, що зберігалося там вино і пиво, овочі та фрукти.

Міські підвали мали декілька рівнів. Цікавим є те, що підземелля найстарішої центральної частини міста ніколи не затоплювалися водою, як, наприклад, східна дільниця історичного середмістя (околиці Майдану Свободи). Пояснюється це тим, що місто виникло на острові посеред боліт, а основу цього острова становив твердий шар опоки (мергелю). І щоб викопати глибоку пивницю, господар був змушений вдовбуватись у тверду породу, яка, у свою чергу, не пропускала води. Якщо верхні яруси міських підвалів знаходились у м’якому шарі ґрунту, то нижній (другий) ярус був видовбаним у твердій опоці. Наочним прикладом такого виду пивниці є двоярусний підвал під старою кам’яницею, де нині знаходиться міська рада. Впродовж двох  місяців проходить розчищення цих підземних приміщень, які можуть стати цікавою туристичною атракцією.

Окремою, не менш інтригуючою темою є підземні ходи, які були у кожному давньому місті. Зокрема, відомі дві згадки (перекази) про підземні переходи до замку: перший йшов від будинку відомого жителя міста Мікулєвича, що жив у районі бродівського Підзамча; а другий – від споруди колишнього домініканського монастиря, що стояв колись на південній стороні Ринку.

Двоярусні підвали міста у роки Другої світової війни служили схронами для бродівських іудеїв, які переховувались там від нацистів. А в березні 1944 р., коли фронт підкотився до міста, підвали центральної частини міста стали форпостом для більшовицьких партизанів, які, допомагаючи регулярним частинам захопити місто, із заходу (з тилу) увійшли в Броди і закріпилися у підвалах міських кам’яниць. Однак німцям вдалося їх вибити звідти і утримувати місто до липневих боїв 1944 року.

Загалом слід відзначити позитивну тенденцію у місті Броди щодо пошуку та спроб збереження автентичності (наскільки це в даний час і в сучасних умовах є можливим). Сподіваємось, що дослідження і відновлення брідських підземель триватиме і надалі. А гарним прикладом відреставрованої пивниці у місті є підвал на майдані Свободи.

Василь Стрільчук

Історична спадщина Бродів

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ