Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Талергоф – перший концентраційний табір у Європі, створений в Австро-Угорщині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Талергоф – перший концентраційний табір у Європі, створений в Австро-Угорщині

Талергоф – перший концентраційний табір у Європі, створений в Австро-Угорщині у 1914-ому для ув’язнення громадян із проросійськими настроями. У той час русофільство набирало обертів серед українських галичан, однак до Талергофу потрапило і чимало активних національно налаштованих українців.
Руська селянська організація під Талергофським пам'ятником в с. Батятичі Кам'янко-Струмилівського повіту Львівського воєводства, 18 червня 1933 року. Світлина з особистого архіву Марії Лютої.

Окупаційна адміністрація (польська та румунська на Буковині) вдавалися до наклепів, щоб послабити український національний рух.

Жахіття Талергофу зумовлене тим, що у таборі була відсутня інфраструктура. Людей вивантажували просто серед поля, а серед них були жінки, діти і старі. Бараки звели лише через півроку після відкриття табору. Тож цей час інтерновані прожили у нелюдських умовах – поширилась епідемія тифу, холери, дизентерія.

Пам’ятники жертвам Талергофу досі є у Львові (споруджений 1934-ого на Личаківському кладовищі) та у Галичі (звели 1929-ого біля церкви Різдва Христового). Відомо, що через талергофський концтабір пройшло 127 мешканців Галича.

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ