Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тарас Батенко запропонував підготувати звернення до Верховної Ради щодо прийняття нового закону «Про мову»

Заступник голови Львівської ОДА Тарас Батенко сьогодні, 6 лютого 2007 року, під час засідання Колегії Львівської облдержадміністрації доповів про стан функціонування української мови як державної на території Львівської області. За його словами, обласна державна адміністрація надає значну увагу розвитку книгодрукування, збільшенню випуску книг українською мовою. За кошти обласного бюджету протягом 2001-2006 років активно видавалися та закуповувалися книжки, видані українською мовою.
Як повідомив Тарас Батенко, йде підготовка видання книги „Звід пам’яток України”, на що загалом виділено 215 тис. грн.
З метою збереження історико-культурної спадщини започаткована і реалізовується програма відновлення стародруків, яка передбачає закупівлю обладнання і передачу його місцевим архівам для виконання реставраційних робіт. Сумарно протягом 2005-2006 років на зазначену програму виділено 120 тис. грн.
Щороку відбувається сприяння „Форуму книговидавців”, зокрема, коштами для забезпечення підготовчих робіт. У 2006 році на ці потреби з обласного бюджету виділено 50 тис. грн. Щоправда, як зазначив Тарас Батенко, відсутність у Львові великого експозиційного залу створює незручності при проведенні форуму.
За кошти обласного бюджету здійснюється підтримка періодичних видань таких, як журнал „Дзвін”, „Світ дитини” тощо. Загальний розмір дотацій складав 116,7 тис грн. у 2005 році та 130 тис. грн. у 2006 році.
Протягом трьох років здійснюється фінансування обласного радіо в обсязі 250 тис. грн, створена сучасна студія ведення передач.
Як наголосив заступник голови ЛОДА, на сьогодні недостатньо фінансується програма розвитку проводового мовлення в районах області, яка передбачає охоплення мовленням усіх населених пунктів області.
Програмний продукт телестудій та радіостанцій, що зареєстровані у Львівській області виключно україномовний, проте тексти пісень музичних передач, які складають більшість ефірного часу FM-радіостанцій в основному іноземні. Змусити власників станцій змінити ситуацію не дозволяють недоліки законодавства, які чітко не визначають мовний режим музичних передач.
На даний час сторена робоча група для перевірки роботи провайдерів кабельного телебачення щодо відповідності умовам ліцензій.
Тарас Батенко зазначив, що велика увага спрямовувалася на поповнення бібліотечних фондів україномовними виданнями. Протягом 2002-2005 років в області діяла “Обласна програма поповнення бібліотечних фондів на період до 2005 року”, затверджена відповідним розпорядженням голови облдержадміністрації. В рамках цієї програми з обласного бюджету для придбання творів друку та передплати періодичних видань було виділено 470,3 тис. грн.
Вимоги положень мовного законодавства України театрально-концертними організаціями та музеями області в основному виконуються. Репертуар театрів та концертних програм, виключно україномовний, за винятком Львівської опери, де мовами оригіналу виконуються і твори зарубіжної класики.
Починаючи з 1990 року, значно збільшилась чисельность учнів, які навчаються українською мовою. У 2006-2007 роках чисельність таких учнів — близько 99% (1990 рік — 90% ). Функціонує 1 452 загальноосвітні навчальні заклади, 1 443 — з українською мовою навчання. Щорічно 9 листопада у закладах освіти та культури Львівщини відзначається День української писемності та мови, 21 лютого - Міжнародний день рідної мови. До Дня української писемності та мови на Львівщині проведено відкритий конкурс для усіх мешканців області «Радіодиктант».
Головне управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації сприяє у відкритії та функціонуванні українських шкіл та осередків у Польщі, Молдові, Румунії, Казахстані, Литві, Естонії, Російській Федерації. Укладено угоди про співпрацю між Головним управлінням освіти і науки та Перемишельським, Люблінським, Підкарпатським кураторіями Польщі, відповідно до яких передбачено сприяти створенню можливостей для навчання рідною мовою українським дітям, які проживають за межами Батьківщини, надається сприяння у підготовці педагогічних кадрів, формуванню книжкових фондів. Стало традицією обмін делегаціями відповідальних працівників Головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації, педагогічних працівників і школярів Львівської області та Харківської, Донецької, Миколаївської областей.
Львівщина організовує прийом, учнівських делегацій зі Сходу і Півдня України під час Різдвяних свят з метою прилучення дітей до національних традицій, культури, обрядів, утвердження української мови, формування єдності українського народу.
Проведена працівниками управління протягом останніх чотирьох років робота по контролю за дотриманням законодавства про рекламу на теренах м.Львова та області дала суттєві позитивні зрушення в цьому питанні.
У м. Львові ці питання постійно відслідковуються управлінням захисту прав споживачів, управлінням архітектури і містобудування міської ради, комунальним підприємством «Адміністративно-господарське управління м.Львова».
Щодо кількості встановлених рекламоносіїв та їх розташування, слід зазначити про перевантаження, особливо в центральній частині міста, а також про те, що значна частина рекламних компаній-розповсюджувачів не є регіональними. Це і житомирська рекламна агенція «Зірка», і київські «Біг-Борд», «Постер», «Логос-реклама», «Альтер-Ві», «РТМ-Україна», «Арт-Еріа» - всі вони порушують рекламне законодавство у м.Львові, а податки сплачують за місцем реєстрації.
Тарас Батенко також запропонував підготувати звернення до Верховної Ради України щодо прийняття нового закону «Про мову».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ