Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тарас Березовець: Чому досі немає коаліції

Каменем спотикання став один пост в уряді, - Тарас Березоваць в інтерв'ю ТСН.

Коаліційна угода буде підписана на цьому тижні - сумнівів в цьому практично немає. Якщо учасники переговорів не домовляться по складу Кабміну, вони просто винесуть його за рамки, а сам текст угоди, звичайно, буде узгоджений.

Найголовніше, там повинні бути прописані ті законодавчі акти і реформи, які коаліція бере на себе зобов'язання прийняти і реалізувати у встановлені терміни. 

Що стосується кадрових рішень, то членам майбутньої коаліції треба узгодити ключові пости в уряді, але мова зовсім не про силовий блок. Варто сконцентруватися на Міністерстві фінансів, Нацбанку - ті квоти, які бере на себе президент.

Зараз головна заминка - якраз з кадровими рішеннями. Тому треба йти від кадрової частини, і концентруватися виключно на частини законодавчої - тієї, яка найменше викликає суперечностей між договірними сторонами. 

Коли запрацює Верховна Рада? Є встановлені Конституцією терміни: новообрані депутати зобов'язані зібратися на першу сесію не пізніше, ніж на тридцятий день після офіційного оголошення результатів виборів. Виходить, це має відбутися в перших числах грудня. 

Тому дотримуюся тієї точки зору, що Рада запрацює в призначені терміни, а призначення в Кабінеті міністрів будуть узгоджені ще до її першого засідання. Тобто склад уряду буде відомий до прийняття присяги депутатами. Тому потрібно зараз провести дуже швидкі консультації щодо міністра фінансів - це те, що є, ще раз повторюся, ключовим. 

Цей тиждень має пройти в погодженні самого ключового міністерства, яке викликає найбільше претензій - це Міністерство внутрішніх справ. Тому що президент задекларував власну претензію на нього. А, як відомо, призначення міністра внутрішніх справ в квоту президента не входить. Тому Порошенко повинен в цьому піти назустріч "Народному фронту", який, нагадаю, не тільки контролює цю посаду, але крім того є формальним переможцем цих виборів.

Зараз все вперлося саме в пост міністра внутрішніх справ. Бо є люди в оточенні глави держави, які наполягають на тому, що це повинна бути квота виключно його, президентська. Однак Порошенко на сьогоднішній день досить контролює силовий блок - і в частині Служби безпеки, і Генеральної прокуратури. Так що МВС не повинно бути для нього ключовим.

Тому є всі підстави вважати, що ті протиріччя, які є між учасниками переговорів, будуть все одно вирішені найближчим часом.

ТСН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ