Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Тарас Чорновіл: Сподіваюся, що вшанування пам’яті мого батька не буде помпезним та заполітизованим

Уже розпочалася підготовка до святкування 70-ї річниці від дня народження В’ячеслава Чорновола – повідомив «Гал-info» син політика, нардеп 6 скликання Тарас Чорновіл. «До мене вже телефонували із Міністерства культури та повідомляли про підготовку до свята. Однак остаточно програма святкування ще не складена», — зазначив він.
«Святкування відбудеться на загальноукраїнському рівні. Уже виданий указ Президента України про заходи із вшанування пам’яті мого батька, також є відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України. На жаль, не встигли прийняти відповідну постанову Верховної Ради України через весь бардак, який відбувся із її розпуском», — сказав він.
«Остаточно план заходів ще не затверджено, однак святкування відбудеться в Києві, також відбудуться урочистості і в Музеї шістдесятництва, до якого батько був безпосередньо причетним. Також готується і відповідний указ Президента України про нагородження окремих людей пам’ятними орденами, зокрема директорів шкіл, які носять ім’я В’ячеслава Чорновола», — зазначив Чорновіл.
«Це не буде святкування із особливою помпезністю. Я сподіваюся, що цього вдасться уникнути, зокрема із колишніми так званими соратниками мого батька. Знаєте, згадую минулорічне святкування, то стає сумно та гірко на душі, і в такому заході навіть не хочу брати участі. Минулого року понаходило їх в брудних мештах на могилу і почали розказувати про В’ячеслава Максимовича таким тоном, що мені хотілося покинути цей захід. «Чорновіл на моєму фоні робив такі-то справи, він на моєму фоні, а не навпаки», — говорили мені. Так, я буду брати участь у святкуванні, однак всіма можливими заходами буду робити все, що цей захід не був заполітизованим», — додав він.
 Нагадаємо, В’ячеслав Чорновіл народився 24 грудня 1937 року в Черкаській області. В 1960 році закінчив факультет журналістики Київського університету. З 1965 року почав активно протестувати проти репресій в середовищі української інтелігенції, збирати інформацію про порушення прав людини в Україні. Вперше арештований в 1967 році. Далі - арешти в 1972 і 1980 роках за політичними мотивами. У 1985 році В’ячеслав Чорновіл повернувся в Україну. З 1993 року був головою Народного Руху України. Трагічно загинув в автокатастрофі у березні 1999 року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ