Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тарас Гаталяк оголосив триденне сухе голодування

Тарас Гаталяк оголосив триденне голодування на знак протесту проти сфальсифікованої проти нього кримінальної справи, порушеної у 2004 році, — про це „Гал-info” повідомив активіст громадської мережі „Опора”, директор поліграфічного підприємства „Папуга”. Як пояснив Гаталяк, 13 грудня 2006 року закінчується один рік випробувального терміну, який він отримав за сфальсифікованою кримінальною справою про «друкування фальшивих молдавських лей з метою дестабілізації економічної та політичної ситуації в Республіці Молдова. Так, 13 грудня 2005 року Малиновський районний суд Одеси засудив Гаталяка до трьох  років умовного терміну із випробувальним терміном один рік за частиною 2 статті 367 Кримінально-процесуального Кодексу України.
Як стверджує Тарас Гаталяк, крім того, що ця справа була повністю сфальсифікованою, під час утримання у СІЗО над ним фізично знущалися, чинили моральний тиск, який не припиняється і до сьогодні, а також погрожували його сім’ї. Зокрема, 1 березня цього року було здійснено спробу викрадення 10-річного сина Гаталяка, яку і досі не розслідувано.
Окрім символічної акції триденного голодування в знак протесту проти порушення прав людини, Тарас Гаталяк також звернувся із відкритим листом до Президента України, в якому просить провести повне та всебічне розслідування цієї справи із залученням правоохоронних органів, СБУ, Генпрокуратури, МВС, РНБО, покарати винних у здійсненні провокації, яка є національною небезпекою України, і сприяти припиненню незаконного кримінального переслідування проти нього.
„Кримінальна справа про фальшиві молдавські леї, яка була сфабрикована проти української держави, є свідченням цього. Мене звинувачено в організації друкування 19 млн молдавських лей та 21 травня 2004 року заарештовано співробітниками Одеської СБУ. Згідно з матеріалами справи, замовниками лей були Голова Християнської Народно-Демократичної партії Молдови, на той час – кандидата в президенти Молдови, Юріє Рошко, відомі особистості у Придністров’ї. Після виходу із СІЗО, 9 листопада 2004 року, я розслідував справу щодо виявлення фальсифікацій. Я розшукав 8 осіб, які були безпідставно звинувачені у скоєнні злочину. Ними виявилися громадяни України, Молдови, Канади та Придністров’я. Зараз із них обвинувачення абсолютно законно зняті. Оскільки я як директор львівської друкарні «Дизайн-студія „Папуга” друкував чимало продукції до 2004 року для «помаранчевих» сил, то вважаю, що моє ім’я було долучено до цієї справи з метою дискредитації мене, а також дискредитації демократичних рухів в Україні. Крім того, ця справа мала на меті ще декілька цілей. Серед них — вплив на політичну ситуацію у Молдові, загострення придністровського конфлікту, дискредитація України на євросаміті в Софії навесні 2005 року, — йдуться у заяві Тараса Гаталяка. — Під час розслідування кримінальної справи слідчими Одеського СБУ та прокуратури було порушено низку моїх прав та свобод. При затриманні мені не надали адвоката, мене примусово перевезений зі Львова до Одеси співробітниками Одеської СБУ та спецпідрозділу «Альфа», причому моїх рідних не повідомили про моє місце перебування. Мене утримували в Одеському ІТТ, де на мене брутально чинився тиск, принижували мою честь та гідність. У підвалах Одеської СБУ мене приковували кайданками до стільців, причому дати неправдиві свідчення змушували співробітники спецслужб Молдови. Під час слідства і в судовому процесі не було проведено додаткових експертиз, покази свідків до уваги не бралися, в результаті мене було позбавлено права на справедливий суд. У мене вимагали дати хабара слідчим Одеської СБУ у розмірі 30 000 доларів США за вихід із СІЗО. Список порушень моїх прав можна було б продовжувати ще довго. У мене є всі підстави вважати, що кримінальну справу було сфабриковано слідчими Одеської СБУ та прокуратурою, тому я оголошую сухе голодування до 13 грудня 2006 року та вимагаю: негайно припинити незаконне кримінальне переслідування проти мене, негайно переглянути вирок Малиновського суду м. Одеси та скасувати його, а також створити спеціальну слідчу комісію з представників центрального апарату СБУ, Генпрокуратури, РНБО та представників громадськості, зокрема правозахисних організацій, для всебічного та об’єктивного розслідування справи із провокацією про фальшиві молдавські леї проти держави Україна”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ