Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Тарифи на Львівщині не відшкодовують витрат на виробництво послуг

На думку начальника головного управління економіки ОДА Миколи Вознюка, процес завершення основної передумови прискорення житлово-комунальної реформи – приведення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення у відповідність з реальними витратами – розтягнувся у часі. Протягом звітного року органами місцевого самоврядування прийнято рішення про запровадження нових тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення на 24 підприємствах (це 83 % від загальної кількості водоканалізаційних господарств), на послуги з теплопостачання тарифи змінені на 20 підприємствах (це 69% від загальної кількості). Розмір квартирної плати переглянуто на 23 житлово-експлуатаційних господарствах або 50% загальної їх кількості. Про це повідомили у прес-службі ЛОДА.
Проте тарифи, що встановлюються місцевими органами влади, здебільшого не відшкодовують витрат на виробництво послуг. За даними моніторингу самоокупні тарифи для населення діяли на 2 водоканалізаційних підприємствах (Жидачівський та Сокальський), на 4 комунальних теплопостачальних підприємствах (Бориславському, Перемишлянському, Самбірському та Трускавецькому). Розмір квартирної плати тільки у 8 населених пунктах відповідає витратам за надані послуги.
Рівні відшкодування населенням вартості житлово-комунальних послуг на початок 2006 року коливалися у межах:
на послуги з водопостачання: від 41% у місті Ст.Самбір до 98% у місті Львові;
на послуги з водовідведення: від 35% у місті Трускавець до 89% у місті Перемишляни;
на послуги з теплопостачання: від 65% у місті Кам’янка Бузька до 99% у місті Дрогобичі;
на послуги з утримання житла та при будинкових територій: від 30% у смт Добротвір до 98% у місті Золочів.
Низький рівень відшкодування населенням вартості послуг та штучне стримування зростання тарифів для населення має компенсуватись підприємствам через дотації з місцевих бюджетів як це передбачено чинним законодавством.
Поряд з поетапним наближенням тарифів до економічно обґрунтованих витрат, тарифна політика повинна спрямовуватись на зниження собівартості послуг за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій та обладнання, зниження нераціональних витрат.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ