Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Театр Заньковецької може залишитись без акторів. Чи вийде на сцену директор?

Сьогодні в приміщенні театру ім. Марії Заньковецької відбулись профспілкові збори колективу театру. У порядку денному було обговорення ситуації зі звільненням Ярослава Кіргача та обговорення проекту Колективного договору.

Фото: Олена Ляхович

На заході практично в повному складі були присутні члени акторського складу театру, частина працівників дільниць та цехів. Натомість керівництво театру повністю проігнорувало збори.

Як повідомили члени профспілкового комітету театру, вчора адміністрація наполегливо рекомендувала працівникам цехів не йти на збори колективу.

"Некомфортно мені якось. Зібрались ті люди, яким щось пояснювати, щось доводити і не треба, бо всі і так все знають. Хотілось би тут бачити сантехніків, гардеробниць, білетерів, прибиральниць, столярів, чергових. Я тут не бачу всіх людей, які є в колективі нашого театру. Колектив - це і адміністрація театру, якої теж зараз немає. Вже не перший раз ми тут збираємось, проте адміністрації нема", - зокрема зазначив народний артист України Януш Юхницький.

"У зв'язку з призупиненням роботи робочої групи з опрацювання Колективного договору та клопотанням профспілки продовжити роботу над таким проектом, 08.10.2019 року керівникам відділів (цехів, дільниць) було надано для опрацювання проект Колективного договору.

Термін для опрацювання надано до 22  жовтня 2019 року.

На сьогоднішній день не відбулось обговорення проекту колективного договору в трудовому колективі, а тому виносити це питання на розгляд загальних зборів є передчасно", - повідомив генеральний директор-художній керівник театру Андрій Мацяк в листі надісланому в.о. голови профкому Яношу Юхницькому.

Як повідомили Гал-інфо в профспілковому комітеті театру, робоча група профспілки досить довгий час працювала над проектом Колективного договору, натомість учора адміністрація запропонувала до обговорення свій проект, написаний з чистого листа.

Актори звинувачують керівника театру Андрія Мацяка у затягуванні прийняття колективної угоди з метою одноосібного неконтрольованого керівництва в театрі. Одним з виявів цього стало звільнення з театру заслуженого артиста України Ярослава Кіргача.

"Ми всі знаємо, що Кіргач звільнений не через робочі моменти. Тому ми хочемо захиститись від конкретної людини, від репресій, які мають місце з Кіргачем. Колегу звільнили за його громадську активність. Як я тепер повинен грати на сцені якісь громадські чесноти?", - зазначив один з акторів.

Під час палкого обговорення ситуації в театрі профспілка вирішила адресувати листа до Міністра культури України з проханням про скерування до Національного Академічного Українського Драматичного театру ім. Марії Заньковецької комплексної перевірки, за результатами якої прийняти рішення щодо законності дій гендиректора театру, та щодо належного виконання Мацяком Андрієм Олександровичем своїх посадових обов'язків передбачених укладеним з ним контрактом.

83 присутніх на зборах членів профспілки проголосували за звернення до Мінкульту.

"Або ми переможемо, або в цьому театрі я працювати не буду", - заявив Януш Юхницький.

Нагадаємо, 26 вересня, в театрі пройшла вистава "Украдене щастя", по завершенню якої її режисер-постановник та головний режисер театру, Федір Стригун вийшов на сцену із промовою, в якій повідомив про те, що Ярослав Кіргач зіграв свою останню роль в театрі у зв'язку з непродовженням контракту.

Актори театру виступили проти звільнення Ярослава.

Натомість Генеральний директор — художній керівник театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк повідомив, що актора не звільнили, а просто з ним завершився контракт. Підстав для продовження контракту в керівника не було.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ