Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Театр Заньковецької прийме гостей з п'ятьох країн

Нещодавно, у польському місті Ланьцут (Підкарпатське воєводство) відбулася урочиста церемонія підписання Декларації про заснування Міжнародного фестивалю мистецтв Жешув-Кошице-Острава-Дебрецен-Львів-Пеневежис «ТРАНС/МІСІЯ» (TRANS/MISJE).
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/3

Ідея виникла у директора театру у Жешуві Ян Новара, до якої долучились: Львів(Україна), Острава (Чехія), Кошице (Словаччина), Дебрецен (Угорщина) Паневежис (Литва), щоб зробити такий фестиваль театрів Вишеградської четвірки, а навіть і ширше для цього шість країн у Польщі підписали міжнародну угоду, в якій йде мова про те, що щороку кожна з країн учасниць прийматиме у себе інших п’ять країн.

Українську делегацію на церемонії підписання Декларації представляли начальник Управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури України Павло Білаш, керуючий справами Львівської обласної ради Валентин Харлов, генеральний директор Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької Андрій Мацяк, а також директор-розпорядник цього театру Тарас Лисак.

У коментарі для Гал-інфо Андрій Мацяка повідомив: "Всі акцентували увагу на  тому, щоб вистави відбувались на мові оригіналу, для того щоб передати всі настрої, емоції та колорит. Через це виникає питання: як зрозуміти головний настрій і зміст постановки, якщо мова не зрозуміла глядачу. Для цього планується використовувати рухомий рядок. У кращому випадку, кожен глядач матиме у вусі мікронавушник для синхроного перекладу, який дозволить йому насолодитись змістом твору, при цьому не відволікаючись від картинки.

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/4

Ми плануємо вийти за межі театральної сцени, тому хотілось би запросити художників, співаків, живу музику. Ми постраємось взяти наш оркестр, наших талановитих вокалістів до Жешова. Цей фестиваль - однозначно цікава і корисна практика, адже дає можливість краще познайомитесь з іншими народами та культурою. Адже завжди цікаво і корисно дізнаватись про нові технології можливості, методики та способи донесення емоцій та головних ідей творів"

Також Андрій Мацяка привідкрив завісу планів щодо змін у театрі Заньковецької "До сторіччя театру планується модернізувати приміщення. Зокрема, хочемо поміняти у залі стільці та підлогу. Це дозволить підвищити рівень комфортного перебування глядача під час вистави. Сподіваємось на підтримку держави, зокрема Львівської обласної ради та Львівської обласної адміністрації, а також Міністерства культури, вони щиро вболівають за наш успіх. наразі лиш одне - переживаю, щоб встигли до дедлайну, бо осінь вже незабаром прийде. Наразі ми виборюємо право на гранд Євросоюзу щодо повної зміни світлозвукової апаратури разом з люблінським театром".

Перша фестивальна подія відбудеться в Жешуві в серпні 2018 році і кожного року подорожуватиме до наступного міста-партнера. Ця подія  буде присвячена сотій річниці закінчення Першої світової війни, звідси назва: «1918. І початок кінця ".

Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
Фото: Олена Ляхович
1/4

Довідка.

«Міжнародний фестивальний рух – одна з найпоширеніших форм культурного співробітництва між країнами і є надзвичайно важливим для розвитку театрального мистецтва. На фестивалях утворюється особливий міжкультурний простір спілкування, що безсумнівно сприяє взаємозбагаченню театральних культур, їх входженню у загальноєвропейський контекст. Важливим є те, що Фестиваль буде розвиватися у контексті співпраці країн Вишеградської групи, яка спрямована на євроінтеграцію, що є одним з пріоритетних завдань, яке сьогодні ставить перед собою Україна, а також доброго друга нашої держави – Литви. Українське Міністерство культури із задоволенням долучиться до заходів, пов’язаних з його організацією», - зазначив під час свого виступу  начальник Управління сценічного і візуального мистецтва Міністерства культури України Павло Білаш.

Головною метою Фестивалю є його міждисциплінарність: програма охоплюватиме різні види мистецтва, а театральні вистави будуть поєднуватися з мистецькими презентаціями, освітньою діяльністю, дискусіями, концертами, зустрічами з художниками, лекціями та науковими конференціями.  Амбітні плани організаторів передбачають вихід програми фестивалю за межі стін закладів культури у різні локації та різні середовища, розширення громадського простору для мистецтва.

Формат Фестивалю передбачає, що такі події будуть проходити по черзі в кожному з партнерів проекту, таким чином, всі учасники згодом виступатимуть в якості його організатора, ініціатора ідеї проведення та змісту.

Міністерство культури України

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ