Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Текст звернення Львівської облради до Європарламенту

Львівська обласна рада ухвалила звернення до європейського парламенту, у якому просить депутатів переглянути пункт 20 резолюції щодо України, в якому дається оцінка визнанню Степана Бандери Героєм України.

 

Текст звернення:

 

«Львівська обласна рада звертається до Європарламенту з приводу ухваленої 25 лютого 2010 року Резолюції Європейського Парламенту щодо ситуації в Україні, пункт 20 якої піддає сумніву Указ Президента України Віктора Ющенка про присвоєння Голові Проводу ОУН Степанові Бандері звання Героя України (посмертно), що розглядається Європарламентом як перешкода для вступу України в Євроспільноту, а також  рекомендує новому українському керівництву переглянути рішення свого попередника. Крім того, в цьому офіційному документі вищого законодавчого органу Європейського Союзу безпідставно названо Степана Бандеру колабораціоністом під час Другої світової війни.

 

Ми, депутати Львівської обласної ради, переконані прихильники європейської традиції, вважаємо, що рішення Європарламенту не має жодного  історичного й правового підґрунтя та базується на наклепі про так звану "співпрацю" ОУН з нацистською Німеччиною, яким свого часу комуністична пропаганда таврувала український національно-визвольний рух часів Другої світової війни. Це твердження є вкрай цинічним, адже Степан Бандера з початку липня 1941 року до жовтня 1944 року був в’язнем гітлерівського концентраційного табору Заксенгаузен, а двох його братів замордовано в іншому гітлерівському концтаборі Освєнцімі.

 

Дивним є той факт, що Європарламент ставить під сумнів рішення Нюрнберзького процесу, на якому було названо злочинців та колабораціоністів і визначено саме поняття "колабораціонізму". Ні Степан Бандера, ні очолювана ним Організація Українських Націоналістів, ні Українська Повстанська Армія не підлягають під поняття "колабораціонізму", означене на Нюрнберзькому процесі.

 

Загальновідомо, що, дізнавшися про Акт проголошення відновлення незалежності України від 30 червня 1941 року, який був ініційований Бандерою, Гітлер негайно видав наказ знищити цей рух: "Незаперечно встановлено, що рух Бандери готує повстання у Рейхскомісаріаті (Україна), мета якого  створення незалежної України. Всі активісти руху Бандери повинні бути негайно заарештовані і після ґрунтовного допиту таємно знищені як грабіжники" (International Military Tribunal (IMT) Der Prozess gegen die Hauptkriegsverbrecher vor dem Internationalen Militargerichtshof.  Nurnberg, 1945-1946, 42-vol. /014-USSR (No 7) XXXIX, ss. 269-270). В іншому документі нацистської Німеччини   "Звіт SD про події в Україні"(таємний), який до сьогодні знаходиться в німецьких архівах за номером BA R 58/222,  є повідомлення ч.26 від 23.10.1942 р.: "Організація Бандери зайняла явно бойове становище проти Німеччини і змагає всіма засобами, включно зі збройною боротьбою, до відновлення самостійності України".

 

Німецький суд у місті Карлсруе, розглядаючи справу про вбивство Степана Бандери агентом КГБ Сташинським, визнав фактичним організатором вбивства тодішнє керівництво СРСР. Причиною вбивства Бандери було те, що він став символом боротьби за незалежність України. Парламентська Асамблея Ради Європи засудила злочини двох тоталітарних режимів XX століття  нацизму і комунізму, фактично прирівнявши їх між собою. Тим більший подив, з огляду на це, викликає негативна оцінка Європарламентом особи Степана Бандери  одного з найвизначніших борців проти гітлеризму і сталінізму у світовому масштабі.

 

Львівська обласна рада, як повноважний представницький орган місцевого самоврядування області, де жив, навчався та розпочинав підпільну революційну діяльність Степан Бандера, у свій час виступала ініціатором присвоєння йому звання Героя України. Це рішення базувалося на ґрунтовному вивченні ролі Степана Бандери в національно-визвольній боротьбі українського народу у ХХ столітті.

 

Тому Львівська обласна рада вважає, що Резолюція Європейського Парламенту в пункті, який стосується присвоєння Степанові Бандері звання Героя України, має політичне забарвлення. Ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємося до Європарламенту з проханням скасувати пункт 20 своєї ухвали. Вважаємо, що вердикт найвищого законодавчого органу Об`єднаної Європи має базуватися винятково на об'єктивних історичних фактах2.

 

Нагадаємо, 25 лютого 2010 року Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні, пункт 20 якої говорить: «Глибоко шкодує щодо рішення колишнього президента України Віктора Ющенка посмертно нагородити Степана Бандеру, лідера Організації українських націоналістів (ОУН), яка співпрацювала з нацистською Німеччиною, званням «Національного Героя України»; сподівається у зв'язку з цим, що нове українське керівництво перегляне такі рішення і зберігатиме відданість європейським цінностям».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ