Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Темпи створення ОСББ у Львові і на Львівщині – критично низькі

29 листопада 2001 року в Україні було прийнято Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків». Однак за десять років темпи самоорганізації населення для управління спільною власністю залишаються надзвичайно низькими. Середня річна цифра створених за це десятиріччя ОСББ на Львівщині складає 6о об’єднань, а по Львову – всього 43 ОСББ на рік. Про це повідомили в ГО «Ресурсний центр для ОСББ».

Як зазначає керівник Львівської ГО "Ресурсний центр для ОСББ" Михайло Васюта, «навіть при тому, що за статистикою створення ОСББ Львів є на другому місці після Донецька, це не означає, що все так добре. Усе житлово-комунальне господарство Львівщини доведене до вкрай критичного стану. Ситуація не зміниться, доки люди не почнуть ставитися до свого помешкання, як власники нерухомості, яка, через неналежну експлуатацію може втрачати ціну, або навпаки ставати дорожчою, якщо матиме доброго господаря. З іншого боку, державні органи та місцеве самоврядування повинні дотримуватися законодавства, принаймні в частині виконання капітальних ремонтів у будинках, перед їх передачею на баланс ОСББ».

Тим часом юристи-практики вважають, що закон десятирічної давності потрібно негайно адаптувати до сучасних реалій. Зокрема Форум ОСББ, який нещодавно відбувся у Львові звернувся до Верховної ради та Кабінету міністрів з конкретними пропозиціями щодо змін до законодавства. За словами юриста, Андрія Бурого, Закон повинен не лише регламентувати, а й стимулювати створення та діяльність ОСББ: «Зокрема, варто законодавчо звільнити ОСББ від сплати податків з операцій, які здійснюють ОСББ та ЖБК для виконання своїх статутних функцій, потрібно передбачити можливості для ОСББ одержувати кошти з державного і місцевих бюджетів, на засадах співфінансування для утримання і ремонту будинку та прибудинкової території, закріпити можливість створення ОСББ у складі декількох будинків, а також їх асоціацій, без непотрібних додаткових умов. Закон також потребує введення нових норм, як от про те, що відмова у передачі в управління об’єднанню житлового комплексу з боку колишнього власника (балансоутримувача, управителя) не допускається, варто було б законодавчо закріпити обов’язковість створення ОСББ у новозбудованих та реконструйованих будинках. Зволікання з такими змінами, відсутність бюджетної підтримка створення ОСББ та системне невиконання владою своїх обіцянок може призвести до згортання самоврядних ініціатив у сфері ЖКГ» - вважає Андрій Бурий.

Довідка.

 ГО «Ресурсний центр для ОСББ» - це громадська організація, яка працює у Львові з 2007 року. За підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» працівники центру надають безкоштовні консультації ініціативним групам щодо реєстрації ОСББ та внесення змін до установчих документів (розробки статуту об’єднання, складення протоколів, тощо), ведення бухгалтерського обліку, вирішення конфліктів та питань заборгованості, відносин з виробниками та надавачами послуг, розробки та укладення різних видів договорів (договорів із мешканцями та виконавцями послуг тощо), процесу передачі будинку на баланс ОСББ та оформлення земельних ділянок. Практичну допомогу щодо створення ОСББ можна отримати у Ресурсному Центрі для ОСББ за адресою м. Львів, вул. Смерекова, 2, а також на веб-порталі www.osbb.com.ua.

PS: Загальнодержавна програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки передбачає поступове збільшення кількості ОСББ у 2014 до 45530, що становитиме 70,0% загальної площі багатоквартирного житлового фонду, що обслуговується ОСББ або іншими формами самоорганізації населення. Станом на 2011 рік в Україні загалом створено близько 13000 ОСББ, із них у Львівській області всього 904 об’єднання у 1072 будинків загальною площею 2266,863 кв.м. На 2012 рік у Львівській області планується створити 1887 ОСББ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ