Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: Теракт, що забрав 2733 життя. У США вшановують жертв атак на вежі-близнюки 11 вересня
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Теракт, що забрав 2733 життя. У США вшановують жертв атак на вежі-близнюки 11 вересня

11 вересня 2001 року в Нью-Йорку близько 9-00 за місцевим часом два літаки з інтервалом у 17 хвилин врізалися у хмарочоси Всесвітнього Центру Торгівлі у Нью-Йорку. Від вибухів протягом кількох годин обидві башти обвалилася. Невдовзі після катастрофи у Нью-Йорку ще один літак врізався в західне крило американського міністерства оборони у Вашингтоні - Пентагон, а один літак упав неподалік міста Піттсбург, не долетівши до Вашингтону

Перший теракт у Всесвітньому Торговому Центрі стався 26 лютого 1993 року, коли в його підземному гаражі вибухнула вантажівка, начинена вибухівкою. Тоді загинуло шість чоловік і більше тисячі дістало поранення. Бомбу підклала і підірвала група з 15 мусульманських терористів на чолі з д-ром Шейком Омаром Рахманом, який був схоплений у 1995 році в Пакистані і засуджений на довічне ув'язнення плюс 240 років тюрми; по 240 років тюрми кожен отримали і три інших найактивніших учасники теракту.

11 вересня 2001 року група терористів захопила рейс American Airlines і влаштували його зіткнення з Північною вежею Всесвітнього Торгового Центру між 93 і 99 поверхами. Через сімнадцять хвилин друга група терористів врізалася на такому ж викраденому літаку рейсу компанії United Airlines в Південну башту між 77 і 85 поверхами. Внаслідок руйнувань були повністю перекриті всі виходи в Північній вежі вище місця зіткнення, в результаті чого у пастці опинилися 1344 людини. Удар другого літака припав ближче до кута хмарочоса, і один сходовий колодязь залишився неушкодженим і заблокованими між поверхами Південної вежі або загинули відразу близько 700 осіб.

Усама бен Ладен

Південна вежа упала о 9:59 (17-59 за київським), а Північна - о 10:28 ранку, після пожежі, що тривала 102 хвилини, викликавши руйнування сусідніх будівель - готелю «Марріотт», 40-поверхового офісу «Дойче Банка» і ще трьох будівель, які були визнані аварійними і пізніше знесені. В результаті теракту 11 вересня у Всесвітньому Центрі Торгівлі загинуло 2752 чоловіка. З усіх людей, які перебували у вежах в момент їх обвалення, з-під обвалів живими були витягнуті лише 20 чоловік.

Одночасно з Нью-Йорком о 9:37 була атакована і будівля міністерства оборони у Вашингтоні - Пентагону (поблизу Вашингтону), в західне крило якого врізався третій літак. Пасажири і команда четвертого авіалайнера (компанія United Airlines) здійснили спробу перехопити керування літака у терористів і о 10:03 літак упав в штаті Пенсільванія, за 250 кілометрів від Вашингтону, Білий дім чи Капітолій в якому був ціллю атаки. З метою безпеки було терміново евакуйовано Білий Дім, Держдепартамент, державну скарбницю та усі федеральні установи США. У Нью-Йорку поліція евакуювала працівників ООН, закрила фінансовий центр на Волл-стріт, припинила авіапольоти на всій території США.

Халід Шейх Мохаммед, липень 2009 року

Згідно з висновками урядової комісії близько 16 тисяч людей знаходилось в баштах Всесвітнього Торгового Центру нижче зони попадання літаків і більшість із них вижило. Всього, крім 19 терористів, в результаті терактів 11 вересня загинули 2977 чоловік - 246 пасажирів літаків, 2606 у Нью-Йорку, 125 в Пентагоні; принаймні 200 людей загинуло, викинувшись із верхніх, заблокованих, поверхів Торгового Центру. Ще 24 чоловіка пропали без вісті. Серед загиблих були громадяни США і ще 91 країни (11 вихідців з України).

Розслідування ФБР атак 11 вересня стало найбільшим за всю історію існування агентства - в операцію під кодовою назвою PENTTBOM було залучено більше семи тисяч співробітників. Вже 27 вересня 2001 року ФБР оприлюднило фотографії 19 терористів, супроводивши їх інформацією про походження, вік, імена і псевдоніми - п'ятнадцять з них були родом з Саудівської Аравії, двоє - з Об'єднаних Арабських Еміратів, один - з Єгипту і ще один - з Лівану. ФБР також заявило, що за теракти несе відповідальність ісламістська організаціїя «Аль-Каїда», очолювана її засновником саудівським шейхом Усамою бен Ладеном.

Незадовго до президентських виборів 2004 в США бен Ладен, що переховувався на території Афганістану під заступництвом руху «Талібан», публічно підтвердив підтвердив участь «Аль-Каїди» в організації терористичних атак 2001 року, а також заявив, що мав до цього пряме відношення. На плівці, що надійшла в розпорядження телеканалу «Аль-Джазіра» 30 жовтня 2004 року, бен Ладен стверджував, що він здійснював безпосереднє управління 19 викрадачами літаків, а керівником теракту назвав кувейтця Халіда Шейха Мохаммеда.

Мохаммед був затриманий ще 27 лютого 2003 року в ході спільної операції американських спецслужб і поліції Пакистану в місті Равалпінді за підозрою його участі в убивстві в 2002 році в Пакистані американського журналіста Деніела Перла, а також за звинуваченням в підготовці теракту на Філіппінах в 1996 році. У травні 2012 року на базі Гуантанамо над Халідом Шейхом Мохаммедом і його чотирма спільниками розпочався судовий процес, який триває й досі, де Мохаммед виступає як головний організатор терактів 11 вересня.

Усама бен Ладен був убитий 2 травня 2011 року в своєму будинку в місті Абботтабад (Пакистан) спецпідрозділом військово-морських сил США в результаті 4-годинної таємної спецоперації. Його тіло було доставлене в Афганістан для ідентифікації і того ж дня з дотриманням мусульманських звичаїв поховане в Аравійському морі.

Володимир Лук’янюк

Цей день в історії

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ