Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Тернопільська міліція просить у вишу особисті дані журналістів-першокурсників

Міліція просить Тернопільський національний педагогічний університет імені В. Гнатюка надати списки студентів першого курсу філологічного факультету (напрям - журналістика) з повними анкетними даними і номерами мобільних телефонів.

Відповідний лист заступника начальника відділу УМВС у Тернопільській області пана Ашірова надійшов до ректора університету Володимира Кравця 26 січня, документ опублікувала партія ВО «Свобода».

«У зв'язку з службовою необхідністю, керуючись Законом України "Про міліцію" та Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність" прошу Вас надати списки студентів 1-го курсу філологічного факультету, за напрямом підготовки журналістика з вказанням повних анкетних даних та номерів мобільних телефонів. Прошу вас надати інформацію в найкоротший термін», - йдеться в листі.

Джерела «Телекритики» на філологічному факультеті Тернопільського університету підтверджують, що такий лист надійшов до ректорату, звідки його скеровано до деканату філологічного факультету.

Декан філологічного факультету Микола Ткачук зазначив, що запит правоохоронців пов'язаний з розслідуванням справи про крадіжки мобільних телефонів. Але університет не відповідатиме на запит, оскільки не зобов'язаний це робити.

Те, що університет не зобов'язаний надавати цю інформацію, підтверджує й адвокат Олег Веремієнко. «Це інформація з обмеженим доступом (особливо номери телефонів, особисті дані), яку можливо розголошувати виключно з дозволу особи. Декан повинен викликати цих студентів і спитати, чи вони не проти. Якщо проти - університет не має права давати цю інформацію», - каже він.

Адвокат уточнює, що така інформація може бути розголошена тільки у випадку, якщо заведена кримінальна справа проти конкретних осіб і їх у чомусь конкретному підозрюють.

«Нехай слідчі приходять і показують документи, що в них є підстави (тобто порушена кримінальна справа) просити таку інформацію. Я взагалі вважаю, що університет може відмовити, доки не буде постанови про виїмку документів, погодженої судом», - наголошує він.

Олег Веремієнко пропонує керівництву університету відповісти УМВС, що запитана інформація згідно з Конституцією є конфіденційною, а згідно із законом про захист персональних даних без дозволу особи її розголошувати не дозволяється.

У Київський незалежній медіа-профспілці також відзначають, що міліція порушує закон (ч. 2 ст. 14 закону «Про захист персональних даних»), вимагаючи списки студентів-журналістів з особистими даними. «Збирати огульно дані про всіх студентів - це дуже схоже на спробу взяти їх під контроль», - каже голова Комітету КНМП Юрій Луканов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ