Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Тернопільська облрада прийняла «бюджет проїдання»

На сесії Тернопільської облради у четвер, 5 січня, депутати усіх фракцій підтримали проект обласного бюджету на 2012 рік.

«Ми голосуємо за бюджет проїдання лише тому, щоб працівники бюджетних установ змогли отримувати зарплати і прогодувати свої сім’ї», — акцентував увагу голова облради Олексій Кайда, передає кореспондент ZN.UA.

Загальний обсяг доходів визначено в розмірі 1 млрд 829 млн грн, із яких 84% становлять трансферти з державного бюджету (дотації – 506,7 млн грн, субвенції – 1 млн 27 тис. грн).

Обсяг доходів загального фонду становить 1млрд 768,2 млн грн, доходи спеціального фонду – 60 млн 785 тис. грн. В останню цифру ліг надто мізерний бюджет розвитку — 257 тис. грн. А у 2011 році в основному за рахунок коштів держави він був наповнений на суму понад 25 млн грн).

Однак основним джерелом власних доходів обласної казни, як завжди, є податок на доходи фізичних осіб. Заплановано, що в результаті незначного зростання зарплат його суми у 2012 році зростуть на 32 млн грн і загалом становитимуть 90,2% надходжень загального фонду.

Загальний обсяг видатків обласного бюджету закладено на рівні 1млрд 831 тис. грн, із яких 67,8 млн грн – видатки спеціального фонду.

Найбільше коштів обласного бюджету буде спрямовано у сферу освіти (337,5 млн грн), охорони здоров’я (324,2 млн грн), на соціальний захист та соціальне забезпечення (45,2 млн грн), в галузь культури і мистецтва (43 млн грн).

У тому, що обласний бюджет на 2012 рік вкотре став бюджетом виживання, були солідарні депутати усіх фракцій облради. За словами голови фракції ВО «Свобода» Олега Сиротюка, «цей бюджет далеко не передбачає виконання усіх завдань, поставлених перед місцевими органами виконавчої влади. На фінансування пріоритетних напрямків розвитку області майже нічого не закладено. Наприклад, екологічні програми в АПК лише 260 тис. грн, розвиток туризму – 200 тис. грн, впровадження енергозберігаючих технологій – нуль».

Депутати від правлячої Партії регіонів, погоджуючись з таким твердженням, покладали вину не на місцеве керівництво області, а на існуючу бюджетну систему. «Недостатній рівень бюджетних коштів, якими розпоряджається область, продовжує залишатися», — наголосив депутат від ПР Павло Федик.

Чи не єдиний позитив обласного бюджету-2012 – збільшення коштів на ремонт комунальних доріг – із 23 млн грн. торік до 48,7 млн грн. у 2012 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ