Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ті закони, які приймають народні депутати щодо депутатів нижчих рівнів, мають діяти і щодо них самих – Віталій Кімак

Імперативний мандат – річ дуже необхідна, що вносить відповідальність та дисципліну у відносини депутатів місцевого самоврядування, і за таких умов набувають сенсу програми та гасла політичних партій та блоків. Так вважає заступник голови Самбірської районної ради, член фракції «Наша Україна» Віталій Кімак.
Але, за словами депутата, є речі, прописані в законі, на які мали б звернути увагу юристи, що готували закон про імперативний мандат. «Закон про імперативний мандат після підписання Президентом набирає чинності з дня опублікування, але фракції в місцевих радах утворювалися після виборів не завжди по списках партій, а й по блоках. Тому треба ще доробляти це законодавство», – сказав у коментарі «Гал-info» Віталій Кімак.
За словами Кімака, необхідно прописати в законодавстві поняття фракції  – після виборів фракції мають утворюватися, якщо це партія – то по списку партії, а якщо блок – то по списку блоку. Крім того, як говорить депутат, необхідно депутатам, що вже здійснили перехід по фракціях, дати можливість або повернутися у свою колишню фракцію, або відмовитися від неї. Основною ж законодавчою зміною, за словами Кімака, має стати те, що закони, які приймають народні депутати стосовно своїх колег місцевих рівнів діяли і стосовно них самих, мовляв, необхідно урівняти народних депутатів та депутатів місцевих рад в їхніх правах.
Нагадаємо, Верховна Рада прийняла Закон про імперативний мандат у п’ятницю, 12 січня; за його прийняття проголосували 362 народні обранці. Згідно з прийнятим законом, народний депутат може бути відкликаний виборцями та відповідною політичною партією на підставі порушення ним Конституції і законів України, інших законодавчих актів, також через незадовільне виконання ним своїх професійних обов’язків чи використання депутатського мандата в особистих та корисливих цілях. Також закон передбачає відкликання народного обранця з його посади в разі «систематичного порушення норм етики і моралі».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ