Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Торік митниця зібрала до бюджету 115 млрд грн

В місті Яремче Івано-франківської області пройшло чергове виїзне засідання Державної митної служби та бізнес-форум за участі провідних суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності регіону, повідомила прес-служба ДМСУ.

У заходах взяли участь керівництво відомства, керівники структурних підрозділів ДМСУ, начальники усіх митниць, керівники місцевих органів влади та правоохоронних структур.

Відкриваючи засідання, Голова Держмитслужби зазначив, що за останні роки митною системою реалізовано низку ключових напрямків, що дозволило створити умови для розвитку зовнішньої торгівлі та наповнення бюджету.

«У минулому році митна служба забезпечила майже 115 млрд. грн. надходжень до бюджету. Це на 29 млрд. грн. або на третину більше показника 2010 року. Бюджетні показники на 2011 рік виконані митними органами на 107%. При цьому, з 10,6 млрд. грн. перевиконання доходної частини Державного бюджету 7,6 млрд. забезпечила саме митна служба. Щоденно до державної скарбниці надходило в середньому 460 млн. грн., що на 34 % більше показника 2010 року» – сказав Ігор Калєтнік.

Митна служба достатньо успішно розпочала 2012 рік. До бюджету вже стягнуто майже 7 млрд. платежів. Понад план Мінфіну перераховано понад 550 млн. грн.

Загалом у поточному році митна служба має забезпечити надходження до бюджету 122 млрд. гривень.

Але це – задача «мінімум». Відомствомає працювати так, щоб ці показники перевиконати, тобто максимально наповнити державну скарбницю. Адже бюджет 2012 є соціально скерованим і має забезпечити вчасну виплату заробітної плати, розвиток науки, освіти, охорони здоров’я, соціальні виплати. Тому виконання плану надходжень до державної скарбниці є одним із головних пріоритетів роботи митних органів.

Вжиття заходів, направлених на активізацію зовнішньої торгівлі, збільшення товарообігу є головною передумовою для виконання та перевиконання митними органами бюджетних завдань.

Минулий рік довів, що одним з чинників, який вплинув на збільшення загального товарообігу на 38%, стала системна робота митної служби, спрямована наспрощення митних процедур, зменшення часу митного оформлення та постійний відкритий діалог з бізнесом з метою стимулювання діяльності легальних імпортерів, залучення інвестицій.

У поточному році стратегічна цільмитників– продовжити цілий комплекс заходів, спрямований на створення всіх умов для прискореного митного оформлення, мінімізацію часових та фінансових витрат для бізнесу.

Шляхи досягнення цієї цілі вже обрані.

По-перше, це подальше впровадження електронного декларування.

Ігор Калєтнік переконаний – митники мають вийти на рівень – коли не менше 30% митних деклараційподаються в електронному вигляді. Паралельно необхідно активізувати роботу щодо зменшення документів, які подаються до митного оформлення. Та налагодити міжвідомчий обмін дозвільними документами в електронному вигляді. А також вдосконалити інформаційну взаємодію з митними органами інших країн.

Наприкінці минулого року в Україні було запроваджено попередній документальний контроль в пунктах пропуску. Тепер митники по документах здійснюють контроль товарів, який донедавна проводився цілою низкою органів: санітарами, ветеринарами, фітосанітарами, екологами та іншими. Ці бюрократичні перепони заважали швидкому проходженню контрольних процедур. Відтепер дані органи здійснюють інші види державного контролю в середині країни. І вже є перші результати. На 25% зменшився час перебування одного транспортного засобу з товарами в пункті пропуску. Понад 80% видів державного контролю здійснюється митниками у формі ПДК. Завдання митниці – у найкоротші терміни вийти на 100-відсотковий показник.

Ще одне одне з ключових завдань на 2012 рік – забезпечення при ввезенні в Україну належної якості товарів. Тому, на якість продуктів харчування та, наприклад, засобів захисту рослин, митники будуть звертати особливу увагу.

З 17 січня набув чинності Закон, яким декриміналізовано товарну контрабанду. Митна служба почала працювати у правоохоронній сфері виключно економічними важелями. За період з 17 січня порушено 78 справ за, так званими, «контрабандними» статтями. Загальна вартість предметів правопорушення понад 1 млн. грн. З урахуванням нових санкцій (конфіскація + 100% штраф) у відомстві передбачають, що в бюджет лише за справами порушеними за тижденьмає надійти не менше 2 млн. грн. Але головна ціль декриміналізації це те, що правопорушник повинен відчути невідворотність і суворість відповідальності за незаконне переміщення товарів. І це буде ефективною профілактикою правопорушень.

Що стосується Івано-Франківської області, де проходить виїзне засідання колегії, Голова Держмитслужбивідзначив збільшення суми стягнутих регіональною митницею податків до державного бюджету. У 2011 році Івано-Франківською митницею перераховано 1,3 млрд. грн., а це удвічі більше ніж у попередньому році. Є серйозне пожвавлення зовнішньоекономічної активності в регіоні. Товарообіг зріс майже у 2 рази та склав понад 1,7 млрд. дол. США. Подальше збільшення обсягів зовнішньої торгівлі потребуватиме відповідної логістики та інфраструктури. Тому правильно побудована в цьому напрямку робота може (і повинна) надати імпульс економічному розвитку регіону. Розвиток дорожньої інфраструктури відгалуження п’ятого міжнародного транспортного коридору дозволить реалізувати транзитний потенціал України і, зокрема, Івано-Франківської області.

Івано-Франківщина входить в десятку найкращих регіонів за інвестиційною привабливістю.

У 2011 році в підприємства області загально залучено більше 600 мільйонів доларів іноземних інвестицій. Ще на 5 мільйонів доларів США було здійснено майнових інвестицій (як внесок до статутного фонду підприємств). Крім того, якщо взяти інвестиції в широкому смислі (інвестиційний імпорт), в Івано-Франківську область імпортовано засобів виробництва на суму понад 80 млн. дол. США. Імпорт машин і устаткування вкрай важливий для індустріалізації економіки регіону. Ці тенденції означають, що розвивається внутрішнє виробництво готової продукції.

«Приємно відмітити, що завдяки розумному і зваженому управління регіоном з боку губернатора області, швидко реалізовуються масштабні програми» - сказав Голова Держмитслужби.

А присутність на виїзному засіданні Колегії Держмитслужби губернатора області, голови обласної ради, керівників правоохоронних органів свідчить про те, що є монолітна команда тавзаєморозуміння, а значить всі соціально-економічні завдання, поставлені Президентом України будуть виконані.

Губернатор Івано-Франківщини Михайло Вишиванюк привітав учасників колегії з Міжнародним днем митника, який відзначається 26 січня. «Я бачу, що митники ставляться до суб’єктів ЗЕД не як до джерела наповнення бюджету. А як до стратегічних партнерів, що працюють на розвиток нашої держави» - сказав він.

«Саме від професійності дій митників залежить розвиток суб’єктів не лише великого, а малого й середнього бізнесу. А також міжнародний авторитет нашої держави» – зазначив Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ