Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Торік на Львівщині зареєстровано 38 кримінальних проваджень у сфері ЖКГ

Житлово-комунальне господарство – одна з найбільших галузей у господарському комплексі держави, результати діяльності якої значною мірою визначають соціально-економічні показники розвитку суспільства. Про це пише Юрій Скобало в газеті «Міліцейський кур’єр».

Втім, за понад два десятки років новітньої історії незалежної України житлово-комунальну сферу практично не було реформовано. Звісно, без потужних державних та інвестиційних капіталовкладень будь-які плани технічно «реанімувати»ЖКГі модернізувати його за європейськими стандартами залишаться лише благими намірами. На жаль, на практиці склалася парадоксальна ситуація: ця сферау тому вигляді, в якому вона нам дісталася в спадщину з радянських часів, чомусь нагадує величезну пустелю, куди скільки не лий цілющої фінансової вологи – вона зникає безвісти, немов у піску. У чому ж причина? А може в самих чиновниках-комунальниках? Минулоріч за матеріалами співробітників підрозділів Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВС України у Львівській області зареєстровано 38 кримінальних проваджень у сфері ЖКГ, серед яких більше половини – за фактами привласнення бюджетних коштів під час влаштування комунікацій та об’єктів соціальної інфраструктури. Виявленими злочинами державі завдано шкоди у розмірі понад два мільйони гривень. Розповімо про лише деякі з них.

Співробітники Управління ДСБЕЗ ГУМВС України у Львівській області викрили розкрадання у процесі використання бюджетних коштів, виділених за загальнодержавною програмою «Питна вода України»для потреб дванадцяти загальноосвітніх закладів Львівської області. Встановлено, що у грудні 2011 року укладено дванадцять договорів підряду на виконання одним із товариств з обмеженою відповідальністю робіт зі встановлення установок доочищення води для питних потреб шкіл одного з районів області. Відтак «деесбезівці» спільно зі спеціалістами Львівської торгово-промислової палати з’ясували, що ринкова вартість обладнання, встановленого ТзОВ у зазначених освітніх закладах, на той період є нижчою від ціни, за якою його фактично було закуплено. Це призвело до перевитрати із державного бюджету у розмірі 700 тисяч гривень.

Супроводжуючи законність використання коштів, асигнованих в рамках програми «Питна вода України», співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю також встановили ще одну таку махінацію. Зловживаючи службовим становищем, під час закупівлі та встановлення колективних установок доочищення води для питних потреб в загальноосвітніх навчальних закладів двох сіл іншого району області, працівники державної установи привласнили бюджетні кошти шляхом умисного завищення вартості обладнання. Своїми діями вони заподіяли державному бюджету шкоду у розмірі 200 тисяч гривень. На даний час за вказаними кримінальних правопорушеннями проводяться комплексні будівельно-технічні та товарознавчі експертизи.

Цьогоріч, співробітники Управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВС України у Львівській області вивели на чисту воду директора та інженера комунального підприємства обласної ради, котрі спільно з працівниками одного з товариств склали «липові» акти приймання виконаних робіт та сфальсифікували довідки про вартість виконання реконструкції сільського народного дому. На підставі цих документів було здійснено оплату за роботи, які насправді не було виконано. Це й призвело до розтрати коштів місцевого бюджету. За даними фактами кримінальні провадження, уже скеровано до суду.

А працівники одного з районних теплопостачальних підприємств, порушивши вимоги постанови Кабінету міністрів України «Питання удосконалення схем розрахунків за використану електроенергію та природний газ» не забезпечили переукладання угод на постачання теплової енергії. В результаті цього державній компанії «Газ України» не було перераховано за спожитий природній газ коштів в сумі понад 105 тисяч 300 гривень, внаслідок чого інтересам держави було заподіяно істотної шкоди. Дій посадовців кваліфіковано статтею 367 Кримінального кодексу України.

Правоохоронці встановили, що упродовж 2007-2013 років службові особи одного з ЖЕКів проводили завищене нарахування вартості комунальних послуг мешканцям прилеглих будинків. В результаті їхніх дій громадянам спричинено майнової шкоди на загальну суму 120 тисяч гривень. Слідчим відділенням територіального органу внутрішніх справ Львова відкрито кримінальне провадження.

Юрій СКОБАЛО, газета «Міліцейський кур’єр», mvs.gov.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ