Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Торік товарообіг між Україною та Польщею зріс на 30% та становив 6 млрд дол.

Сьогодні, 24 січня, у Палаці Потоцьких відбулася робоча зустріч делегацій митних служб України та Республіки Польща на чолі з Головою Державної митної служби України Ігорем Калєтніком та заступником Міністра фінансів – Генеральним директором Митної служби Республіки Польща Яцеком Капіцою. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань двостороннього співробітництва між Україною та Республікою Польща у митній справі.

Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік підкреслив, що чергова зустріч між Головами та експертами митних відомств наших країн безумовно є стратегічно важливою: «Польща – один із найважливіших економічних партнерів України. Лише минулого року товарообіг між нашими державами зріс на понад 30 відсотків та склав 6 мільярдів доларів. А структура  українського експорту та польського імпорту свідчить про те, що ці товари сприяють розвитку внутрішнього виробництва в обох країнах. Цьому, безперечно, сприяла і ефективна співпраця між митними  службами України та Польщі та виконання домовленостей, досягнутих нами під час попередніх робочих зустрічей» - сказав Ігор Калєтнік .

Він зазначив, що зустрічі  з польськими колегами завжди проходили  у практичній площині, а домовленості сприяють конкретним позитивним змінам на українсько-польському кордоні.

Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк під час зустрічі зазначив: «Ми готуємо Львів та Львівщину як туристичний плацдарм України. І весь позитив,  який ви напрацюєте під час Євро-2012, сприятиме розвитку туризму. Ми вже цього року бачимо, що обмін туристами між нашими двома країнами росте. І  маємо надію що дорога до Європи, яка проходить через митні переходи, стане для нас першим кроком до  єдиного європейського простору» - сказав М.Костюк.

Учасники зустрічі підкреслили, що перший досвід ефективних митних процедур був на території Львівщини. І наразі це  один із плацдармів, де проходить випробування усіх наших нових підходів  у роботі  митних відомств України та Польщі.

Голова Держмитслужби зазначив, що успішно діє обмін попередньою інформацією, тобто українська  чи польська сторона отримує інформацію про транспортний засіб та його вантаж ще до фактичного перетину ним кордону. Це дає обом сторонам можливість ефективніше протистояти митним правопорушенням.
Також ефективно працює система раннього попередження, яка дозволяє запобігати утворенню черг на кордоні. Це нова форма обміну інформацією на рівні начальників постів, начальників митниць та власне Голів Служби.

Положеннями Системи передбачено інформування у випадку виникнення черги, якщо кількість оформлених транспортних засобів опускається нижче оптимальної кількості, визначених для даного пункту пропуску, а час очікування у черзі становить:

- у пасажирському русі - більш, ніж 2 години;

- у вантажному русі - більш, ніж 6 годин.

Ця система дуже плідно працює на українсько-польському кордоні. Українська митна служба вже вийшли на формат аналогічних домовленостей  з російськими колегами,  білорусами, словаками, завершуються переговори з Угорщиною, і з Румунією.

Наприкінці  зустрічі голови митних відомств України та Польщі підписали  протокол щодо найважливіших домовленостей Львівської робочої зустрічі. Зокрема щодо започаткування року пілотного проекту зі здійснення контролю порожніх транспортних засобів з використанням "Fast Way" у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення "Краківець-Корчова" в напрямку виїзду з України / в′їзду до Республіки Польща. Що дозволить  значно підвищити пропускну спроможність.

Йдеться також про продовження спільної роботи митних служб України та Республіки Польща, спрямовану на прискорення пропуску через державний кордон порожніх транспортних засобів, шляхом виділення для їх переміщення окремих смуг руху та здійснення їх спільного контролю на території однієї з держав.

Це ще одна важлива форма взаємодії між нашими митними службами – здійснення спільного контролю, який запроваджено відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Польща.

В одному місці по один бік кордону українські та польські митники і прикордонники здійснюють оформлення. Наразі спільний контроль на українсько-польському кордоні здійснюється в пунктах пропуску «Смільниця-Кросценко» та «Устилуг-Зосін». Українська сторона пропонує поширити його дію на інші пункти пропуску на українсько-польському кордоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ