Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Торік Україна втратила 33 банки

Попередження імовірних ризиків у вітчизняній фінансовій системі є одним із найважливіших завдань влади. Про це заявив у четвер голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка, представляючи постанову про проведення парламентських слухань на тему «Про шляхи стабілізації банківської системи України». В результаті Верховна Рада призначила слухання на 18 лютого. Повідомила прес-служба депутата.

«Нам потрібні ефективні механізми стабілізації національної валюти, активізації кредитування, припинення відпливу грошей із банків і підвищення довіри. Ми також зобов'язані негайно здійснити антикризові кроки: зробити більш жорсткою звітність, підвищити прозорість інформації про платоспроможність банків тавичистити проблемні борги. Для цього ми повинні об’єднати зусилля Уряду, Нацбанку та ключових парламентських комітетів», - сказал Сергій Рибалка.

Він відзначив, що внутрішня економічна криза поставила банківську систему України у вкрай складні умови. «За рік гривня подешевшала вдвічі. Валютні резерви скоротилися майже втричі. М’яко кажучи, не додала стабільності нашій фінансовій системі і надлишкова емісія. Лише за 9 місяців 2014 року приріст готівки, випущеної в обіг, на 10 мільярдів перевищив емісію 2013 року. В результаті ціни в країні за рік виросли майже на чверть. І це відчув на собі кожний громадянин. За рік ми втратили 33 банки»,- заявив Сергій Рибалка.

Він заявив, що за таких умов проведення парламентських слухань стає надзвичайно актуальним питанням. «Стабілізація фінансової системи – один з ключових напрямків виходу України з кризи. Якщо ми вчасно не зробимо необхідних кроків, наслідки вдарять по кожному громадянину і кожному підприємству. Підкреслюю: ризики є дуже серйозними!» - підкреслив керівник профільного парламентського комітету.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко закликав депутатів розглянути питання про відповідальність керівника НБУ.«Глава Нацбанку навмисно ігнорує парламент. Адже не перший раз депутати вимагають, щоб вона прийшла і відзвітувала за роботу НБУ. Гонтарева абсолютний непрофесіонал. Тому зараз ми пожинаємо плоди її роботи ... Ми вимагаємо, щоб вона з'явилася в парламент завтра. А також пропонуємо, щоб завтра парламент проголосував за відставку Гонтаревої », - сказав Олег Ляшко.

Екс-глава НБУ, а сьогодні народний депутат «Блоку Петра Порошенка» Степан Кубів нагадав, що лише за п'ять останніх років НБУ витратив 40 млрд. доларів на утримання курсу. Однак, за його словами, немає сумнівів, що в цьому процесі були махінації та спекуляції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ