Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Торік вежа Ратуші заробила для Львова 430,5 тис. гривень

Торік на екскурсіях на вежу Ратуші бюджет Львова заробив удвічі більше, ніж 2008 року: 430,5 тис. грн проти 214,8 тис. грн. Про це повідомили під час звіту про роботу Адміністративно-господарського управління Львівської міської ради.

 

Перша ратуша у Львові була дерев'яної й згоріла наприкінці XIV століття

Нову вежу заклали 1827 року і побудували в 1830-1835 у стилі віденського класицизму. Автори проекту архітектори Ю. Маркль, Ф.Трешер (або Третер), А.Вондрашек.

 

Ратуша виконана з цегли, чотириповерхова, квадратна в плані, із внутрішнім двориком. Над Ратушею підноситься вежа з годинниками (виконані на фабриці В.Штиля під Віднем).

 

Ратуша – свідок багатьох історичних подій. У Середньовіччя перед нею стояв стовп покарання. В 1564 році тут був страчений молдавський господар Томша, а в 1578 - провідник козацько-селянського повстання Іван підкова.

 

1848 року під час революційних подій у Львові центр міста був обстріляний австрійською артилерією й Ратуша була сильно ушкоджена, її первісна вежа звалилася. В

1851 році будинок був відремонтований, купольне завершення замінили на зубчасте, як у середньовічних вежах.1852 року на вежі встановили нові годинники. З 1939 року в будинку розташована Львівська міська рада.

 

Вхід у Ратушу вільний, на її вежі перебуває платна оглядова площадка, з якої відкривається чудовий вид на місто. (За Вікіпедією).

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ