Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Трамп дав зрозуміти, що на Донбасі міжнародний конфлікт, – експерт

Запис Дональда Трампа у Twitter про те, що Україна і Росія не мають конфліктувати, двоякий. Але зі стратегічної точки зору в цій заяві є два важливі позитивні моменти для України. Про це сайту "24" повідомив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.
Фото з BBC.

"Україні, звичайно, хотілося б, щоб Трамп сказав: "Росія, геть руки від України!" А заклик до миру, так би мовити, дряпає. Але не треба забувати, що адміністрація Трампа продовжує лінію щодо того, що санкції з Росії не будуть зняті, доки вона не виконає Мінські угоди", – зазначає експерт.

При цьому Сергій Таран переконаний, що цей запис Трампа зі стратегічної точки зору має два важливих позитивних моменти.

По-перше, заява Трампа говорить про те, що для США зрозуміло – конфлікт на Донбасі – це не внутрішній громадянський, а конфлікт двох держав. І що відповідальність за це несе Росія. Адже в цьому записі Трамп не закликає до миру Захарченка чи Плотницького, а саме дві країни. Це, по суті, визнання того, що це міжнародний конфлікт, – наголошує Таран.

По-друге, на переконання політолога, США цим записом виводять Україну на рівень суб’єкта міжнародної політики. За його словами, в геополітиці Україна ніколи не була на одному рівні з Росією. Росія вважалася геополітичним гравцем, а ми – десь там у регіоні, можливо, певна сила. Тому, хоча запис викликав несподівані почуття, навряд чи йому зраділи в Росії.

При цьому Сергій Таран зауважив, що на Заході завжди будуть політики, які просуватимуть ідею, що Україні треба змиритися будь-якою ціною. Однак, вважає він, з цього не треба робити трагедію.

"Україна успішно справилася з такими викликами. Ми не пішли на жодну поступку, яких від нас вимагала Росія і окремі західні політики. І результатом нашої позиції є не зміна Конституції і надання Донбасу особливого статусу чи проведення місцевих виборів на окупованих територіях без вирішення безпекових питань. Результат у тому, що Захід продовжує антиросійські санкції", – наголосив Таран.

Нагадаємо, 10 травня з американським президентом Дональдом Трампом зустрівся міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Також цього дня у Вашингтоні відбулися зустрічі міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом країни Майклом Пенсом. Як повідомили в Білому домі, США та Україна працюватимуть над мирним вирішенням конфлікту на Сході України.

"24"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ