Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Трамп і Цзіньпін «розвели» Путіна на газі, а Чан Дай Куанг – на озброєнні

США і Китай підписали угоду про створення на Алясці заводу з виробництва зрідженого природного газу (ЗПГ), виробнича потужність якого становитиме до 30 млрд кубів у рік. Американський газ транспортуватимуть газогоном із північних газових родовищ Аляски (800 миль) на південь штату – на завод ЗПГ, а звідтіля танкерами у Китай.

Вартість проекту, під яким уже є п’ять підписів – покупця, кредитора, інвестора, розробника і губернатора Аляски – становитиме всього $43 мільярди.

Натомість газопровід «Сила Сибіру», вартістю будівництва аж $400 млрд, тепер Пекінові не потрібний. Товариш Сі не буде платити другові Вові удесятеро більшу ціну, аніж Дональдові Трампу. Можливо з цієї причини «Газпром» суттєво зменшив витрати на будівництво газопроводу в Китай, можна навіть сказати призупинив активне спорудження газової вітки, а кремлівський північнокорейський сателіт товариш Ин погрожує бомбити Аляску.

Інша сторона медалі путінських неприємностей в його азійському турне припала на раніше стабільний сектор економіки – продаж зброї на експорт. Однак у минулі вихідні президент В’єтнаму Чан Дай Куанг при всій міжнародній спільноті відмовився від контракту на постачання руских гвинтокрилів із огляду на їхню технічну застарілість і якість заводського складання. Необхідне озброєння В’єтнам купуватиме у свого колишнього ворога – у США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ