Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Трамп спробував пояснити свої слова про Швецію

Президент США Дональд Трамп пояснив свої слова про проблеми в Швеції. Заяву, яку він зробив напередодні, спровокувала кепкування з боку його опонентів. Про це пише "ВВC Україна".

У виступі перед своїми прихильниками у Флориді, пан Трамп заявив:

"Необхідно стежити за безпекою в нашій країні. Ви бачите, що відбувається в Німеччині. Ви могли бачити, що відбувається, минулого вечора, в Швеції. Хто б міг повірити? У Швеції! Вони взяли занадто багато [мігрантів]. І тепер у них проблеми, яких не можна було раніше уявити".

Після цього він пригадав теракти, скоєні ісламістами в Брюсселі, Ніцці та Парижі.

Ця заява викликала хвилю критики й насмішок на його адресу, оскільки багато хто сприйняв його слова як заяву про теракти в Швеції, які буцімто відбулися напередодні. Втім, жодних терористичних нападів там напередодні виступу Трампа не було.

Не напади, а іммігранти

Пізніше президент Трамп написав у Twitter, що говорив не про теракти, а торкнувся теми мігрантів в Швеції, яка обговорювалася напередодні в документальному фільмі, що вийшов в ефір на телеканалі Fox News.

"Моя заява про те, що відбувається в Швеції, ґрунтувалася на передачі Fox News, в якій зачіпалася тема іммігрантів і Швеції", - написав він.

Речник Білого дому Сара Хакабі Сандерс також наголосила, що в своєму виступі пан Трамп сказав про зростання злочинності в Швеції і не мав на увазі будь-який конкретний випадок нападу.

Колишній прем'єр-міністр Швеції Карл Більд, коментуючи заяву президента США, припустив у Twitter, що Трамп "щось перед цим курив".

У програмі Fox News, на яку посилався Дорнальд Трамп, йшлося про зростання кількості збройних нападів і зґвалтувань у Швеції після того, як з 2013 року до країни почало прибувати багато мігрантів з країн Близького Сходу й Африки.

"У Швеції після того, як вони стали проводити політику відкритих дверей, різко зросла кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї і згвалтувань", - розповів каналу Fox News американський документаліст Емі Хоровіц.

Відомо, що Fox News - один з улюблених каналів кабельного телебачення Дональда Трампа, який він дивиться регулярно.

Швеція й мігранти

Згідно з офіційними даними, Швеція, населення якої складає близько 9,5 млн людей, прийняла близько 200 тисяч біженців і мігрантів. Це найбільше співвідношення прибулих і місцевих жителів, порівняно з іншими країнами Європи.

2015 року потік охочих отримати статус біженців різко зріс: в країну прибуло понад 160 тисяч людей.

Це викликало зростання напруги, були зафіксовані окремі випадки нападів на мігрантів, а також демонстрації на підтримку і проти імміграції.

Минулого року потік біженців знизився після того, як Швеція ввела нові прикордонні правила, збільшивши час перевірки. Крім того, країна почала матеріально заохочувати мігрантів, які готові були добровільно повернутися на батьківщину.

2015 року поліція посилила охорону в центрі для біженців в місті Арбога в центральній частині Швеції, після того як двоє біженців, що прибули з Еритреї, були арештовані через убивство двох людей в меблевому магазині IKEA.

11 серпня мати і син були на смерть заколоті ножем під час нападу в місті Вестерос, розташованому за 115 км від Стокгольма.

Рік тому Швецію сколихнулоо жорстоке вбивство 22-річної Олександри Межер - співробітниці центру утримання біженців біля Гетеборга. За звинуваченням у цьому вбивстві був заарештований 15-річний біженець, який утримувався у цьому центрі.

Після цього вбивства очільник шведської поліції попросив додатково залучити понад чотири тисячі співробітників правоохоронних органів для боротьби з тероризмом, депортації нелегальних мігрантів і контролю за центрами утримання біженців.

В цілому у Швеції рівень злочинності залишається на досить низькому рівні.

Попередні офіційні дані свідчать лише про незначне зростання злочинності 2016 року порівняно з попереднім роком.

bbc.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ