Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Травматизм на «Буковелі»: Міністерство культури та Генпрокуратура проведуть розслідування

Минулої п’ятниці, 4 березня, Верховна Рада підтримала депутатський запит Олександра Голуба (фракція КПУ) до міністра культури і туризму України та Генерального прокурора України щодо зростання травматизму на гірськолижному курорті "Буковель" та умисному приховуванні цієї інформації.

Ситуацію з травматизмом, що склалася останнім часом на «Буковелі», народний депутат характеризує як вкрай небезпечну. Й зазначає, що за офіційною інформацією, лише з 20 грудня 2010 року по 10 лютого 2011 року на пункт «швидкої допомоги» Яремчанської центральної міської лікарні з приводу травм, отриманих на гірському курорті «Буковель», звернулося 358 осіб, з них 126 осіб було госпіталізовано, 48 – прооперовано. За цей же проміжок часу (менше, ніж за два місяці) на території «Буковеля» (безпосередньо на гірськолижних спусках) загинуло четверо осіб.

Особливу увагу народний обранець звертає на те, що дана тривожна статистика не відображає реальний стан з травматизмом на «Буковелі і що насправді кількість постраждалих є набагато більшою.

Однак, як зазначається в запиті, від громадськості ця інформація приховується – як з боку адміністрації ТК «Буковель», так і з боку місцевої влади. Замовчується той факт, що окрім Яремчанської центральної міської лікарні, значна частина травмованих туристів звертається (скеровується) за медичною допомогою в Надвірнянську центральну районну лікарню і в лікувальні установи Івано-Франківська (зокрема, відпочивальників, що отримали найбільш важкі травми, госпіталізують в Івано-Франківську обласну клінічну лікарню). Замочується також те, що після отримання першої медичної допомоги в травмпункті ТК «Буковель» постраждалі здебільшого роз’їжджаються за місцем свого постійного проживання, де продовжує лікування в стаціонарних чи амбулаторних умовах.

Стрімке зростання травматизму (у тому числі смертельних випадків), наголошує депутат, перш за все пов’язана з тим, що адміністрація ТК «Буковель» не забезпечує відпочивальникам належний рівень безпеки на гірських схилах.

Враховуючи гостроту і актуальність даної проблеми, ту обставину, що мова йде про безпеку десятків тисяч українців, про імідж України, народний депутат просить організувати перевірку вищевикладених фактів.

Після вивчення реального стану з травматизмом на «Буковелі» дати відповідь на такі питання: Скільки туристів звернулось за медичною допомогою безпосередньо в травмпункт ТК «Буковель» (згідно із записами у відповідному реєстраційному журналі) з початку 2011 року, а також в 2009-му та 2010 році? Скільки туристів за ці проміжки часу під час відпочинку на гірськолижному курорті отримали важкі травми? Скільки було зафіксовано травмувань із смертельним наслідком? Хто безпосередньо несе відповідальність за приховування інформації про реальний стан з травматизмом на «Буковелі»?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ