Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Третій саміт "Східного партнерства" збере лідерів 34 країн

Третій саміт "Східного партнерства", який проходить у Вільнюсі 28-29 листопада, збере лідерів 34 країн. У другій половині четверга у литовській столиці також чекають на Президента України Віктора Януковича.

У заході візьмуть участь глави держав та урядів 28 країн-членів ЄС, а також лідери країн-східних партерів: України, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Білорусь на зустрічі високого рівня представлятиме міністр закордонних справ Володимир Макей.

Головуватимуть на саміті від імені ЄС Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей і Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Прийматиме європейських лідерів Президент Литви Даля Грібаускайте.

Саміт також відвідають Президент Європарламенту Мартін Шульц, високий представник ЄС із зовнішніх справ і політики безпеки Кетрін Ештон, єврокомісар з розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле, єврокомісар з питань торгівлі Карел Де Гухт.

"Ми продовжуємо працювати над укладанням амбітних угод про асоціації із створенням поглиблених і всеохоплюючих зон вільної торгівлі з партнерами, які досягають визначених критеріїв, а також рухаємося уперед задля полегшення і лібералізації подорожей між ЄС і регіоном", - заявив напередодні саміту Президент Європейської ради Ромпей.

Водночас, на переконання Баррозу, "Східне партнерство" є прикладом великих трансформацій, які відбуваються поблизу кордонів ЄС.

За програмою саміту, у п'ятницю увечері лідери ЄС і країн-партнерів, включаючи Президента України Віктора Януковича, зберуться на неформальну робочу вечерю у Палаці великих князів литовських.

У четвер Вільнюс також приймає бізнес-форум "Східного партнерства", на якому Україну представлятиме перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов. У рамках саміту уже відбулася конференція, присвячена розвитку громадянського суспільства у "Східному партнерстві".

У другий день зустрічі високого рівня лідери обговорять майбутнє "Східного партнерства" на пленарній сесії у виставковому центрі Litexpo, де також відбудуться церемонії підписання документів.

За результатами саміту запланована спільна прес-конференція Грібаускайте, Ромпея і Баррозу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ