Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Три години в Чорнобилі загрожують опроміненням - еколог

Туристичні поїздки до Чорнобиля можуть нести загрозу здоров'ю відвідувачів - про це в коментарі ВВС Україна заявив Дмитро Хмара із Національного екоцентру.

19 січня голова Всеукраїнської асоціації туроператорів Ігор Голубаха повідомив, що екскурсії в зону відчуження відновлюють.

Наприкінці 2011 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним наказ Міністерства з питань надзвичайних ситуацій про відвідування зони, оскільки це не передбачено законом про правовий режим цієї території.

Тепер, напередодні Євро-2012, в Чорнобиль знову організовуватимуть екскурсії. Держпідприємство Чорнобильінтерінфо встановило їх вартість від 1040 гривень.

На думку екологів, подорожі до зони відновили, аби створити ілюзію порядку в ній.

Небезпечні маршрути

Туристичні шляхи включатимуть міста Прип‘ять, Чорнобиль, а також зможуть передбачати можливість побачити станцію. Тривалість екскурсії становитиме три години.

Старший науковий співробітник держпідприємства Національний науковий центр радіаційної медицини Академії медичних наук Елеонора Саркісова зазначила, що перебування в зоні протягом такого невеликого періоду часу є достатньо безпечним, хоча не рекомендувала брати туди дітей.

"Відвідування мають бути зваженими. Немає достатньої інформації про вплив на організм людини іонізуючого випромінювання", - зазначила науковець.

Однак Дмитро Хмара із Національного екоцентру має значно більші перестороги, не виключаючи навіть небезпеки розвитку раку через відвідування ураженої території.

За його словами, в повітрі перебуває безліч частинок пилюки, а склад повітря у зоні відчуження ніхто не досліджував.

"Ніхто не може гарантувати, що одна з тих пилинок не буде плутонієм, період напіврозпаду якого становить 200 тисяч років. Тобто є ризик, що всередині людини опиниться пилинка, яка може кардинально змінити її здоров'я", - наголосив експерт у коментарі ВВС Україна.

Інша проблема, за його словами - відсутність детальної мапи ураженої радіацією місцевості. Тому особливий ризик становить недотримання туристичних маршрутів.

У Чорнобилі є проблеми

На думку еколога, відновленням туристичних подорожей до Чорнобиля влада намагається наголосити на стабільній ситуації в зоні відчуження.

"Мовляв, ось, ми навіть туристів возимо в Чорнобильську зону, тобто там безпечно, проблеми вирішуються... Хоча, насправді, за ці 25, чи вже 26 років, які минули з часу катастрофи, там дуже мало зроблено роботи", - пояснив Дмитро Хмара.

За його словами, на території зони досі не побудували сховища для радіоактивних відходів, які утворилися в ході аварії та її ліквідації. Посилаючись на дослідження, проведені міжнародною організацією Greenpeace напередодні 25-ї річниці катастрофи, Дмитро Хмара нагадує про шкідливий вплив Чорнобиля, який триває досі.

Згідно з результатами роботи експертів у Київській, Житомирській та Рівненській областях, рівень радіації у частині продуктів перевищує норми. Еколог вважає, що це свідчить про подальше винесення радіоактивних матеріалів із зони відчуження. Оскільки об'єкти на її території руйнуються, це може відбуватися через ґрунт, воду, або за допомогою вітру.

У жовтні 2011 року голова держагентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша під час відвідин комплексу Вектор у Чорнобильській зоні повідомив, що у 2013 році там планують відкрити сховище відпрацьованих джерел радіації.

Досі не вирішеною залишається проблема нового укриття над самою зруйнованою АЕС. До 25-тої річниці аварії міжнародні донори зібрали 550 мільйонів євро, однак, за словами Президента Віктора Януковича, цього недостатньо для чорнобильських проектів.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ