Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Це ідеологічна диверсія", - ректор Академії друкарства про ймовірне об'єднання з ЛНУ

"Офіційно, як ректор, я жодної інформації з цього приводу до вчорашнього вечора не мав", - ректор Української академії друкарства Богдан Дурняк прокоментував інформацію про приєднання закладу до ЛНУ.
Ректор Української академії друкарства Богдан Дурняк.

Як зазначив Богдан Дурняк в коментарі Гал-Інфо, про те що в Кабміні з'явився проєкт про приєднання Української академії друкарства до Львівського національного університету ім. Івана Франка, він дізнався з власних джерел в середу ввечері. Однак офіційної інформації не мав до вчорашнього вечора.

"Я звичайно фантастично здивований, підготував лист, на ім'я Дениса Шмигаля. Що робиться? Без повідомлення колективу, без погодження з колективом та студенством Міносвіти підготувало, як на наш погляд, невмотивоване розпорядження про приєднання Української академії друкарства до ЛНУ", - повідомив Богдан Дурняк.

Він зазначив, що УАД є єдиним в Україні профільним закладом вищої освіти. 

"Я зв'язався з головою комітету Держкомтелерадіо Олегом Наливайко, адже вони курують наш заклад відповідно до спрямування фахівців. Він нічого не знав, але по своїх каналах підтвердив, що дійсно є таке розпорядження уряду", - зазначив ректор УАД.

Варто зазначити, що рішення про об'єднання Української академії друкарства та ЛНУ розходиться з заявою міністра освіти та науки України Сергія Шкарлета, який в травні заявив:

"Вважаю неприпустимим порушувати питання скорочення, об’єднання або іншої реструктуризації закладів вищої освіти до закінчення війни, тому що це долі людей... Тому будь-які зміни мережі вважаю передчасними, будь-які розмови в частині зміни і закиди стосовно зміни в освітній мережі вважаю освітнім мародерством".

"Як міністр, чи міністерство може за декілька місяців поміняти свою позицію? Тому я вважаю, що це є ідеологічна диверсія. Я навіть сумнівів не маю. Це є замовлення, але звідки воно пішло, я не знаю", - зазначає Богдан Дурняк.

Варто зазначити, що в УАД понад 75% спеціальностей не є спорідненими з ЛНУ. 

"Логіка такого приєднання відсутня", - зазначає ректор.

Він додав, що при такому об'єднанні, під скорочення потраплять 90% викладачів загальноосвітніх кафедр. Це приблизно становить до 25% викладацького складу академії. Також наразі не відомо формат ймовірного приєднання, адже в ЛНУ немає інститутів, і попередні приєднання завершились розпорошенням приєднуваних закладів.

"Я сьогодні набрав Володимира Петровича Мельника (ректор ЛНУ, - ред). Він про таке "об'єднання" також взнав тільки вчора ввечері. Й не звертались до міністерства про таке об'єднання.

Ми набір зробили чудовий. Фінансова ситуація в нас добра. У нас нема проблем з зарплатами, кадрами, позабюджетними коштами. Ми зараз навпаки преміюємо працівників. Причин для такого об'єднання нема", - розповідає пан Богдан.

Він резюмує, що питання оптимізації мережі закладів вищої освіти України необхідно приймати комплексно по регіонах з врахуванням пропозицій колективу закладів освіти та фахівців відповідних галузей.

Сьогодні о 14 годині в Академії збирають вчену раду на якій будуть вирішувати подальші дії колективу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ