Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Центр реабілітації дітей з інвалідністю у Луцьку 3 роки працює без директора

Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» у Луцьку працює тільки кілька годин на день. Як пояснюють у закладі, центр не може працювати довше, адже не має достатньо приміщень, де можна було б, наприклад, залишати дітей на сон.

Водночас, як стало відомо, центр реабілітації «Пролісок» не зареєстрований як надавач соціальних послуг, а положення закладу не приведені у відповідність до чинного законодавства, - йдеться у статті Ольги Шершень на шпальтах видання Волинські Новини.

На зустрічі, присвяченій роботі Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок», були присутні обранці громади, працівники закладу та батьки дітей з інвалідністю.

Депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як пригадала, що навесні до неї звернулася ініціативна група батьків із громадської організації «Ресурсний центр «Кольорова капустинка», що об’єднує батьків дітей із порушеннями опорно-рухового апарату. Вони повідомили про скорочення кількості годин перебування дітей з інвалідністю в центрі реабілітації. Тож обранка громади підготувала депутатський запит, аби з'ясувати причини такого скорочення. Її запит підтримали на сесії Луцької райради.

12 ТИСЯЧ ДІТЕЙ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ НЕВРОЛОГІЧНОГО ХАРАКТЕРУ НА ВОЛИНІ

«Була потреба у збільшенні тривалості перебування діток у центрі реабілітації «Пролісок». Тоді нам пояснили, що були карантинні вимоги, адже центр – державний заклад, який керується нормативними документами. Зараз кількість годин перебування дітей у центрі збільшилася з двох до чотирьох. Однак цього все одно недостатньо. Чотири години перебування дитини в центрі не дають можливості мамі знайти роботу навіть на півставки… Ми часто спілкуємося з представниками громадських організацій, які об’єднують батьків дітей з інвалідністю, і чуємо багато питань», – сказала вона.

Як додала, 12 тисяч дітей на Волині мають порушення неврологічного характеру. Лише в Луцьку кількість дітей з інвалідністю становить близько тисячі.

Матір шестирічного Данилка, який відвідує групу «Веселка» центру, Іванна Суха зауважила, що до 2010 року заклад функціонував із 9:00 до 18:00.

Виконувачка обов’язків директора центру Людмила Казмірук розповіла, що у зв’язку з перевіркою Рахункової палати щодо недотримання певних вимог закладом керівництво було змушене скоротити персонал.

«На той момент заклад мав би бути розрахований до 100 дітей, так як працює сьогодні, а ми приймали від 100 до 150 дітей. Площа приміщення не дозволяє прийняти таку кількість дітей. Це приміщення садочка, а площа для дітей з інвалідністю має бути більшою. Усе було прописано в нормативних документах, – зазначила вона. – В нас були порушення по площі. У групі мають бути 8-10 діток, а в нас було і 18, і 20, тобто ми порушували норми проходження реабілітації дітей у закладі».

Центр не зможе приймати більшу кількість дітей, адже денне перебування передбачає сон, тобто наявність спальних кімнат, яких у закладі немає.

«Лише амбулаторне перебування в межах п’яти годин роботи… У випадку перебування дітей більш ніж сім годин має бути організоване відповідне харчування та забезпечені сон, відпочинок», – пояснила очільниця закладу.

Центр розрахований на дітей до 18 років. Він обслуговує 100 дітей: 70 амбулаторних місць і 30 стаціонарних.

«Ми організовуємо довіз дітей. Нещодавно нам подарували автомобіль для перевезення дітей на візках у місті Луцьку. Ми склали графік. Звичайно, є свої нюанси, адже одночасно багато діток не можна розмістити в автомобілі, але добре, що він є, – сказала Людмила Казмірук. – Щодо послуг мешканцям з інших громад, то ми надавали можливість проживати в нас батькам, але згідно з положенням у нас можуть проживати лише діти. І ці зауваження ми отримували на кожній перевірці Рахункової палати. Ми аргументували, що в лікарні дитина до семи років перебуває з одним із батьків, що дитина потребує супроводу і батьки мусять перебувати з дитиною. Ні, в положенні прописано по-іншому. Ми йшли на порушення. А зарахування дітей з інших громад, своєю чергою, відбувається за направленнями з управлінь соціального захисту. Зараз на реабілітації в центрі перебувають до 20 дітей не з Луцька».

ПОЛОЖЕННЯ ЦЕНТРУ РЕАБІЛІТАЦІЇ НЕ ВІДПОВІДАЄ ЧИННОМУ ЗАКОНОДАВСТВУ

Депутатка Луцької міської ради, директорка департаменту соціальної політики міськради Вікторія Майборода звернула увагу, що не знайшла в Реєстрі надавачів соціальних послуг центр реабілітації «Пролісок».

«Із січня 2021 року запрацював закон «Про соціальні послуги», відповідно до якого всі державні та недержавні організації, які надають соціальні послуги, мали б бути зареєстровані в реєстрі, – зауважила вона. – Якщо центр буде надавачем соціальних послуг, зареєстрованим у державному реєстрі, це дасть змогу закладу отримувати додаткові кошти на здійснення діяльності».

Положення центру реабілітації «Пролісок» затверджене ще у 2017 році та базується на постанові Кабміну №80 «Про затвердження Порядку надання окремим категоріям осіб послуг із комплексної реабілітації (абілітації)» 2013 року. Відтоді в постанову було внесено низку змін, зокрема, останні датовані квітнем 2021 року.

«Якби заклад вчасно вносив зміни у своє положення, це також давало б можливість центру отримувати додаткове фінансування, оскільки всі заходи, які заклад може проводити, прописані в постанові», – наголосила Вікторія Майборода та додала, що в постанові чітко прописано, що послуги надаються відповідно до індивідуальних потреб дитини.

«Ми підказуємо, що можна зробити для того, щоб покращити надання послуг, а покращити їх можна за рахунок додаткового фінансування. Ні про який тиск говорити сьогодні не можна. Ми прийшли і як фахівці з певної галузі – а я вже 28 років працюю саме в соціальній сфері – підказуємо, що зробити для того, щоб залучити додаткові кошти, – акцентувала Вікторія Майборода. – Я дуже добре знала Галину Римарчук (екскерівниця центру реабілітації «Пролісок»), я знаю, як відкривався цей центр, як він наповнювався і так далі. Ми навіть разом їздили в міністерство. Але сьогодні я бачу занепад цього центру, і я говорю це офіційно. Ті послуги, які надавалися раніше, навіть у порівняння не йдуть з тими, які надаються сьогодні. Це зрозуміло, тому що немає передусім достатнього фінансування. На сьогодні завдання закладу – залучити кошти для того, щоб розширити спектр послуг».

Директорка департаменту соцполітики відзначила, що в Луцьку та області в цілому нараховується достатньо соціального відповідального бізнесу, до керівництва якого можна звертатися за допомогою.

Окрім того, вона зауважила, що центр реабілітації може розширитися, залучивши додаткові приміщення.

«Зараз дуже багато приміщень Луцької районної ради вивільнилися. Їх можна орендувати на умовах пільгової оренди і створювати філії центру. Завдяки цьому можна було б охопити більшу кількість населення області», – сказала Вікторія Майборода.

Виконувачка обов’язків директора центру реабілітації Людмила Казмірук пообіцяла, що скерує лист Міністерству соціальної політики, аби внести необхідні зміни до положення закладу, та зареєструє центр у Реєстрі надавачів соціальних послуг.

Також вона апелювала, що з 2019 року, відколи є виконувачкою обов’язків директора, у центрі реабілітації запрацювали, наприклад, соляна та сенсорні кімнати.

Депутатка Волинської обласної ради, голова міжфракційної групи «Рівні можливості» в облраді Оксана Філіпчук порадила керівництву закладу спершу звернутися до народних депутатів від Волині, аби пришвидшити процес внесення змін до положення.

«Ви повинні надавати якомога більше послуг для діток з інвалідністю і приймати якомога більше цих діток. Насправді сьогодні батьки цілком і повністю прив’язані до цих дітей. Ми навіть не говоримо ні про яке нормальне працевлаштування й утримання дитини… Тому цей заклад, який фінансується державою, повинен надавати 100% послуг для цих дітей, а не лише 40 чи 50%», – вказала вона.

«НЕ МОЖУТЬ ТАКІ УМОВИ БУТИ В ЦЕНТРІ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДЛЯ ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ»

Мама 9-річного Максима, який відвідує групу «Сонечко», Світлана Косинець розказала, що батьки не мають жодних претензій до працівників центру.

«Питання безбар’єрності – це те, що мені особисто болить дуже сильно. Моїй дитині дев’ять років, зріст – більше 130 сантиметрів, вага – близько 35 кілограмів. Максим не пересувається і сам не сидить. У закладі – лише один нормальний пандус. Щоб заїхати пандусом у приміщення групи «Сонечко», потрібно мати три руки, а в мене їх тільки дві. Тобто перше питання – питання пандусів у всі групи, – сказала вона. – Я заїжджаю з дитиною в групу. У нас дорослі важкі діти. Як їх перевдягнути? Умов немає. Я не можу тримати сина на руках і не можу тримати його у візку, тому що у візку встановлений абдуктор. Я мушу кілька разів піднімати Максима з візка, аби перевдягнути. Туалети. Ми тут мінімум п’ять років. Вибачте, перевдягати дитину в туалеті на підлозі, навіть якщо там застелений мат, – це ненормально… Я не можу Максима підняти з підлоги і посадити у візочок… Не можуть такі умови бути створені в центрі для дітей з інвалідністю. Навіть у приміщеннях у місті дитину легше перевдягнути, ніж у центрі, призначеному для дітей з інвалідністю. Це неправильно».

Депутатка Луцької районної ради, директорка Санаторію матері та дитини «Пролісок» Оксана Бугайчук зауважила, що санаторій може передати мінімум шість кушеток для центру реабілітації, які можна встановити в санітарних кімнатах і використовувати для перевдягання діток.

Вадим Коцага розповів, що як тато сина, який бореться з рідкісним недугом, стикнувся з багатьма проблемами.

«У 2018 році, коли відкрилася школа №27, ми привели своїх дітей туди. Дирекція школи зауважила, що наша дитина – на візочку, вони з нами радилися, що потрібно школі – не в центрі реабілітації для дітей з інвалідністю, а в школі. На сьогодні в школі під правильним кутом обладнано не один пандус. Це теж бюджетний заклад. У школі обладнано виключно для дітей з інвалідністю ліфт. Є чотири туалети на кожному поверсі для дітей з інвалідністю. Чому? Тому що дирекція школи цікавилася цими питаннями. Вони знали, що до них рано чи пізно прийдуть діти з такими проблемами на індивідуальне навчання. На сьогодні з цього центру діти пішли вчитися саме в 27-му школу», – підкреслив він.

Розказав, що до 2018 року в Україні не було жодного апарату для проведення обстеження неврологічного статусу дітей.

«Ми змушені були їздити в Чехію. Вартість апарату – всього 40 тисяч євро. Ми створили фонд «Діти без кордонів» і добилися того, що у країні на сьогодні вже є 10 таких апаратів», – зазначив Вадим Коцага.

Голова громадської організації «Янголята», яка об’єднує батьків дітей із аутизмом, Юлія Поліщук акцентувала, що діти з аутизмом мають щодня проходити мінімум шестигодинну реабілітації.

«Це мають бути не лише індивідуальні заняття, а й групові заняття. Так само має бути харчування, тому що діти мають вчитися їсти спільно – і не тільки діти з аутизмом, а й інші діти з інвалідністю. Добре, що центр працює, але тут немає повноцінної ефективної реабілітації», – прокоментувала вона.

Батьки теж звернули увагу на потребу облаштувати на території центру інклюзивний спортивно-ігровий майданчик.

Депутатка Луцької міської ради, членкиня міжфракційної групи «Рівні можливості» Катерина Шкльода наголосила, що зараз при кожній школі, при кожному садочку створюються фонди розвитку.

«І цей фонд може збирати кошти благодійників офіційно, аби самостійно закуповувати те, що потрібно центру, і передавати закладу як благодійну допомогу. Центр має право отримувати благодійну допомогу», – сказала вона.

Додала, що будь-яка громадська організація може подати заявку-проєкт, наприклад, на облаштування інклюзивного майданчику, на участь у конкурсі «Бюджет участі» та виграти фінансування, а потім подарувати актом прийому-передачі обладнання «Проліску».

ТРИ РОКИ ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД НЕ МАЄ КЕРІВНИКА

Урешті присутні вирішили створити при центрі реабілітації «Пролісок» громадську раду, до складу якої увійдуть батьки дітей з інвалідністю та депутати. Вже створена ініціативна група, до якої увійшли голови громадських організацій, які об’єднують батьків дітей з інвалідністю.

Протягом тижня колектив центру реабілітації має підготувати в довільній формі перелік своїх потреб. Далі ініціативна група батьків зустрінеться з керівництвом закладу та розробить положення громадської ради, затвердить її склад. У майбутньому громадська рада має збиратися на засідання не рідше, ніж один раз на місяць.

Т. в. о. директора центру «Пролісок» Людмилі Казмірук запропонували виступити на засіданні координаційної ради органів місцевого самоврядування при голові Волинської обласної ради, аби вона проінформувала про роботу закладу, його потреби, оскільки центр надає допомогу не тільки луцьким дітям, а й дітям із усієї області загалом.

Депутати міськради, райради та облради, залучивши нардепів від Волині, також будуть піднімати перед Міністерством соціальної політики України питання, чому протягом трьох років не призначено керівника державного закладу – в центрі є тільки виконувач обов’язків директора.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ