Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Центр ваги не у Азовському морі, а у Приазов'ї – командувач ВМСУ про агресію РФ

Головна мета Російської Федерації не захоплення Азовського моря, а дестабілізація ситуації в українському Приазов'ї.

Про це ефірі ток-шоу "Прямий ефір" на телеканалі "Прямий" заявив командувач Військо-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко.

– Наскільки Україна є захищеною з боку Азовського моря? І оскільки всі говоримо безпосередньо про український флот, наскільки ми в стані, в разі чого, дати відсіч?

– Ситуація в Азовському морі напружена. Тому що проходить нарощування надводних сил, зростає кількість спільних заходів авіації, надводних сил, де проводиться закриття ділянок і районів Азовського моря. Зараз на даний час закрито три ділянки. І вчора літаки Чорноморського флоту і кораблі Чорноморського флоту відпрацьовували практичні дії з виконання практичних стрільб в деяких районах.

Те ж саме, як ви знаєте, надійшло два нових сучасних сторожових кораблі до складу сил ФСБ. В основному там сили ФСБ. Там всього шість кораблів Чорноморського флоту і тих кораблів типу тральщиків, ракетних катерів і малих протичовнових кораблів.

Але я вважаю, що це не центр ваги в Азовському морі. Центр ваги у них – Приазов’я. Їм потрібно проводити дестабілізацію Приазов’я і все ж таки, мабуть, виконувати завдання на суходолі. Ми втрачаємо відповідні ресурси в економіці Приазов’я, втрачаємо соціум Приазов’я, і це все було видно.
Але, як кажуть, не такий страшний чорт, як його малюють. Ми вже здійснили превентивні заходи і відповідні створили угрупування, і катерні корабельні групи, і відповідно сили протидесантної оборони, провели тренування. І недавно, 21 жовтня, катерною групою було підтверджено, що ми на вірному шляху. Три корабля, які вирушили з наших портів, вони провели безперешкодний рух до Керченської затоки. Хоча чотири корабля ФСБ намагалися їх оглянути.

В нас проблема – це корабельний склад. Як ви знаєте, весь корабельний склад залишився практично в окупованому Криму. І флот – це дорога річ. Деякі експерти, деякі діячі кажуть, що ми не маємо бачення. Я це заперечую. На протязі вже як рік ми відпрацьовуємо за допомогою наших партнерів Стратегію розвитку Військово-морських сил України до 2035 року. Ми знаємо, що робити, і знаємо, як робити. Ми знаємо слабі місця росіян в Азовському морі.

Як я вже казав, зараз надходять поки що катера вітчизняного виробництва. Очікуємо прибуття катерів зі Сполучених Штатів Америки. На послідуючих етапах будуть введені до строю і т самі корвети, і ті самі катера.

І ми знаємо обрис майбутніх Військово-морських сил, і знаємо, як розподілити той ресурс, який буде виділений, раціонально. І хочу запевнити суспільство, що це є вірний шлях. Досить апелювати деякими експертами і діячами методами гегемонія: типу будівництва крейсерів, есмінців… Давайте рахувати ресурси – що ми можемо зробити за цей ресурс.

Нам потрібно зараз захистити державу з моря і забезпечити свободу судноплавства та, безперечно, виробничу діяльність. І це ми зробимо. Я вас запевняю.

– Тобто ви хочете сказати, що з боку Азова, якщо і є яка-небудь загроза, то ця загроза вами контролюється, і ви вважаєте, що там буде спокій, і не звідти треба чекати нападу?

– Нам в 2005 році… що війни не буде. І всі ці варіанти застосування Збройних сил, а я приймав участь в розробці, нами були спрямовані зовсім не на війну, особливо війну з Росією…

Я не знаю, що в цього покидька в Кремлі буде завтра в голові. Ми враховували і враховуємо самий невигідний варіант для нас – це пряма агресія. А стосовно тих дій, які будуть… Вони будуть нахабно проводити таку ж політику зупинення кораблів, для того щоб втрачали судновласники відповідний сенс іти до наших портів. І це впливатиме на економіку.

Я не знаю, чи буде поділена квота щодо рибальства… Там прийдеться охороняти дуже прискіпливо наших рибалок, які будуть входити на промисел. От поки що такі настрої.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ